Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка от Австралия завещала крупна сума на Националната художествена галерия

| обновено на 14.02.18 в 14:32
Снимка: БГНЕС

Българка, живяла в Австралия, е завещала половината си спестявания на Националната художествена галерия в София. От Министерството на външните работи съобщиха, че по сметката на галерията са постъпили над 1,8 милиона лева.

Маргарита Занеф, за която не се знае почти нищо,е родена в България, но емигрирала със сина си и съпруга си в Австралия.

Наскоро във външното ни министерство пристигнала грама от Камбера с молба за контакт в галерията. Информацията за дарението  е дошла от австралийска кантора. Според завещанието, оставено от българката, половината от сумата от недвижимото й имущество трябва да се дари на Националната художествена галерия, а другата - на галерия в Нов Южен Уелс. 
По думите на адвоката Уоруик Дън от кантората, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с него, Занеф е била голям почитател на изкуството и е съзнавала значението му за обществото. Дарила е половината от сумата на българската галерия като родолюбив жест към родината си, а останалата половина на австралийската галерия с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала по-голямата част от живота си. 
Сумата от дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната художествена галерия. Оттам уточниха за "Хоризонт", че подробности за това как ще бъдат използвани парите, ще бъдат дадени утре. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени