Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михов: Позицията на ГЕРБ за Истанбулската конвенция не е „извиване на ръце“ от страна на Обединените патриоти

Снимка: БНТ

По повод заявеното от премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да настоява Истанбулската конвенция да бъде одобрена от парламента, депутатът от Обединените патриоти и заместник-председател на ВМРО - доц. Милен Михов коментира в интервю за „Преди всички“, че разумът и политическата отговорност са надделели в дебата, както и в отношенията между коалиционните партньори. Според него обществото много категорично е заявило своето становище по темата. Той каза още:

Ползата от всичко това беше привличането на вниманието на обществото към тази конвенция и към проблемите, които тя поражда. Нашата позиция още от самото начало беше белязана с една постоянност, която и до ден днешен поддържаме, а на другите политически партии им трябваше известно време да осмислят проблемите. Не трябва да се разглежда позицията от снощи на ГЕРБ като „извиване на ръце“ от страна на Обединените патриоти, а на една принципна позиция, зад която застана голямата част от обществото.

Дебатът за Истанбулската конвенция не е тръгнал в грешна посока, нито пък се насаждат някакви определени страхове, подчерта доц. Михов:

Не можем да твърдим, че съществува някаква такава мощна конспирация, която да обедини толкова различни, толкова независими интелектуалци, обществени групи и институции в едно направление, да ги моделира и да формулира в тях настроения, породени от страх. Определено тази конвенция поражда много базисни проблеми, свързани с пола, с идеологията на джендър обществото. Тук говорим за много сериозни последици от възприемането на тези принципи, засягащи, както законодателството, така и много базисни проблеми, свързани със семейството, с възпитанието на децата, с имуществени и правни семейни проблеми…

Подробностите можете да чуете от интервюто на Диана Дончева с доц. Милен Михов в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени