Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

На празника на виното и любовта вероятно много от нас са прекалили с чашките и се сблъскват с обичайните признаци на махмурлука – пулсиращата глава, сухотата в устата, умора и намалена концентрация, информира ТРУД. Уикендът обаче е далеч и всички, които са имали тежка вечер, а им се налага да са в офиса, може да потърсят спасение в някои от най-популярните методи за справяне с последиците от препиването. Според специалистите, колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук. Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката. Важно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма. Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха.
Виж повече

Българските ученици са на едно от първите места в Европейския съюз по употреба на дрога, според данни от последното проучване за разпространение на наркотични вещества в държавите от ЕС, алармира ТРУД. Това стана ясно по време на лекция в рамките на доброволната инициатива “Наркотиците убиват” в сряда в столичното 7-мо СУ “Свети Седмочисленици”. Организатор на инициативата е проф. д-р Юлия Николова, член на обществения съвет към МОН, съвместно с Агенция “Митници”. Целта е да обхванем колкото може повече училища и да запознаем децата с ужасяващите последствия от наркотиците, защото това е един от бичовете на нашето съвремие, обясни пред “Труд” проф. Николова. Тя е организатор Доброволната инициатива „Наркотиците убиват” е насочена към превенция и има за цел да запознае учениците с последствията от употребата на дрога. Снимка: Денислав Стойчев Над 2500 нови токсични вещества влизат в състава на най- разпространените синтетични отрови в момента. Амфетамините и анаболните стероиди са най-често употребяваната от ученици и младежи изкуствена дрога. В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първият опит най-често е между 14- и 16-годишна възраст.
Виж повече

Санираните апартаменти в обществени и жилищни сгради в 28 малки общини ще пестят на собствениците им по 7,5 млн. лв. всяка година. Вложените до момента европейски субсидии са на стойност 80 млн. лв. при сключени 107 договора за безвъзмездна финансова помощ, показват данните на регионалното министерство, предоставени на МОНИТОР. Стойността на спестената първична енергия която се очаква по тях, е около 54 млн. киловатчаса за година. Собствениците на апартаменти в малките общини използват основно дърва или ток за отопление, показват разчетите на министерството. Приемаме, че в половината от обновените по европейската програма за саниране за отопление се използва дървен материал, което излиза по-евтино през зимата. В този случай собствениците на имотите ще спестят около 2,7 млн. лева при цена на кубик дърва около 100 лева. Сумата, спестена от санирането при останалите блокове, използващи ток, е 4,8 млн. лева на година при цена на киловатчаса по 0,18 лева.
Виж повече

Въпреки уверенията на управляващите, че забърканият преди Нова година от депутатите хаос с прехвърлянето на акции или цели фирми, който подлуди хиляди хора от бизнеса, е преодолян, и в момента процесът е напълно блокиран, съобщава СЕГА. Това стана ясно от оплаквания на фирми и адвокати. Потвърди го и Агенцията по вписванията - всички искания за прехвърляне на дялове и цели предприятия получават откази. Да впишат промените си са успели само единици, които са обжалвали в съда и са имали късмета или връзките жалбите им да се разгледат светкавично. Всичко тръгна от широко рекламираната от управляващите и от омбудсмана Мая Манолова реформа за защита на работниците от некоректни работодатели, която "вместо да изпише вежди, избоде очи".
Виж повече

От 6 на 35 лв., или почти 6 пъти, да се вдигне таксата за първоначална регистрация на автомобил, предвижда нов проект за промени в Тарифа №4 на МВР, пише МОНИТОР. Документът определя таксите, които министерството събира за извършваните от него административни услуги, и е предоставен за обществено обсъждане. Същата тарифа вече ще важи и при възстановяване на прекратена регистрация, а в момента тази услуга струва 80 лв. Предвижда се още вече да се плащат по 4 лв. за получаване на талон „Водач на МПС без наказания”,известен като „златен талон“. Първоначалната регистрация на ремарке или полуремарке вече ще струва 30 лв., вместо сегашните 2 лв. Собствениците на мотопеди, мотоциклети и триколесни возила пък ще плащат 28 лв. за първоначалното регистриране, а не 2 лв.
Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна