Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

София днес и утре е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз. Събитието е едно от ключовите по време на Българското европредседателство. За него се събират над 20 външни министри както от страните-членки на ЕС, така и на държави кандидати. Неформалната среща на първите дипломати е наричана още "Гимних“.

"Бащата“ на срещите Гимних е покойният бивш германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, който организира първия кръг разговори в този формат през април 1974 г. Край Бон, тогавашната федерална столица, се намира едноименният дворец, където заседават министрите и дал името на неформалните срещи.

Замъкът Гимних, резиденция на федералното правителство, познава много важни политически срещи. Като тази между канцлера Кол и външния министър Геншер с унгарския премиер Немет и първи дипломат Хорн през август 1989 г. по пътя на падането на Желязната завеса, както и тази през септември миналата година, когато външните министри на ЕС обсъждаха бъдещите отношения с Турция. Срещите "Гимних“ обикновено се провеждат без предварително зададен дневен ред, но често се оказват основополагащи при очертаването на дългосрочни стратегии за развитието на ЕС. Още нещо отличително за неформалните срещи на външните министри - информацията за обсъжданията и резултатите от разговорите е повече от оскъдна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна