Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНР:

България се бори за запазване на средствата в Европейския социален фонд на форум на ЕС в София

Всеки трети българин е получил подкрепа от този фонд

| обновено на 15.02.18 в 08:55
Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви пред БНР преди началото на важен форум днес в София за Европейския социален фонд, че България настоява за запазване на кохезионния му характер и средствата в него.

Тя посочи, че всеки трети българин до момента е получил подкрепа от този фонд и подчерта, че за България е важно в новата финансова рамка на ЕС да се запази размерът на средствата от фонда.

За нас е важно новата финансова рамка да не намали общия бюджет за Европейския социален фонд и да може да се запазят четирите основни направления, които той подкрепя – пазарът на труда, възможностите за социално включване, възможностите за подкрепа на образователната система, както и подкрепата на административната реформа и реформата в съдебната система, заяви Русинова.

Тя изрази оптимизъм в постигането на тази цел на започващата днес двудневна международна конференция за бъдещето на фонда, на която ще бъдат гледни точки на колеги от всички европейски страни.

Над 350 представители на евроинституции, национални, регионални, местни органи, социални партньори, организации на гражданското общество, академични среди ще участват във форума и ще обсъждат темата "Инвестиции в хората - пътят напред".

По отношение на вноса на кадри от трети страни Русинова каза, че пълната либерализация ще е възможна, но в рамките на това, което ни позволяват европейските правила, без това да нарушава единния европейски пазар и без да нарушават правилата за сигурност в някои от случаите, когато става въпрос за кадри.

Тя посочи, че особено след излизането на Великобритания от ЕС, след новите приоритети, които са важни за финансиране в Съюза като сигурност, засилена подкрепа по отношение на миграционната политика, за страни като България е много важно да се запази кохезионния характер на част от програмите и мерките, сред които е Европейският социален фонд.

В момента 23% от кохезионната политика е Европейският социален фонд и той е инструмент за борба с бедността и за осъществяване на мерки на пазара на труда, не само в България, но и в целия ЕС. Точно затова тази конференция я разглеждаме като част от елементите, които стоят на дневния ред на всички социални министри, особено след прокламацията през ноември в Гьотеборг, че всички държави ще изпълняват 20-те принципа на стълба за социални права, така че бъдещето на Европейския социален фонд касае не само мерките, които България може да прилага, но и въобще контекста на социалната политика след 2020 година за цяла Европа, обясни в „Преди всички“ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Цветелина Стоянова със Зорница Русинова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна