Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници настояха да бъде внесена жалба в КС за промените в Закона, засягащ земеделските земи

Снимка: БГНЕС

Природозащитници настояха да бъде внесена жалба в Конституционния съд от депутатите, които гласуваха против повторното приемане на промените в Закона за посевния и посадъчен материал, чрез който се правят изменения в Закона за опазване на земеделските земи. Според природозащитниците, промените ще доведат до изграждане на нови ваканционни селища край Черноморието върху земи с променено предназначение.

Според природозащитниците с повторно приетите промени се занижава контролът за целите, за които ще се използват земите. Ще се даде възможност за възобновяване на вече изтеклите решения за промяна на предназначението на земеделските земи, които са одобрени преди 24 май 2011 година. Димитър Кацов коментира:

Мисля, че тези народни представители, които са гласували "против" този закон, ако имат принципна позиция, трябва да продължат със следващата крачка и да внесат жалба в КС.

Чрез промени в Закона за устройство на територията да се обявят за невалидни вече приетите подробни устройствени планове, предлагат природозащитниците.

Люба Батенбергска от организацията "Да спасим Иракли":

Да се въведе специална зона за превантивно устройство на защита - зона В, зад плажовете - за природосъобразен туризъм. Тези зони да се разширят заедно с останалите незастроени места по Черноморието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна