Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Европа трябва да е готова за новите социални предизвикателства, наложени от бума на технологиите

Томислав Дончев
Снимка: Божидар Янев, БНР

Европа трябва да е готова за новите социални предизвикателства, които ще бъдат наложени от бума на технологиите. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред участниците в международна конференция в София. На нея се обсъжда новата финансова рамка на Европейския съюз след 2020 година.

По думите на Томислав Дончев, ако днес не се обърне внимание на дигиталните малцинства, след няколко години ще има дигитални маргинали.

Пропастта между хората, които знаят и които не знаят, тук нямаме сближаване, тук имаме една увеличаваща се пропаст.

В опит да провокира експертите да мислят за бъдещи предизвикателства, вицепремиерът прогнозира, че заради бума на технологиите и иновациите в здравеопазването само след години ще има малцинство от хора с гарантирано качествено лечение, което сега излиза от лабораториите, а всички останали ще бъдат лишени от иновациите. Във видеобръщението си еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и умения Мариян Тисен подчерта, че в новата финансова рамка на ЕС след 2020 година трябва да се гарантира кохезия и сближаване на бедните с богатите.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви за "Хоризонт" , че всеки трети българин до момента е получил подкрепа от Европейския социален фонд, затова за България е важно да се запази размерът на средствата във фонда и в следващата финансова рамка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна