Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Законови промени предвиждат временна забрана за износ на лекарства, ако те липсват на българския пазар

До 100 хил. лева ще бъде глобата за фармацевтичните компании, нарушили забраната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможност за налагане на временна забрана за износ на лекарства, ако те липсват на българския пазар и не достигат за ключови терапии на български пациенти. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, приети с пълно единодушие от депутатите на първо четене.

Поправките въвеждат механизъм за ограничаване на препродаването на лекарства в други държави от ЕС, където те струват повече, отколкото у нас. Забраната ще се налага за месец. 

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготви списък със забранените за износ продукти. Предвижда се да бъде изградена информационна система, за да може аптеките да дават навременен сигнал за бързо изчерпване. 

До сто хиляди лева ще бъде глобата за фармацевтичните компании, нарушили въведената от държавата забрана за износ. Създава се правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава. Тези лекарствени продукти няма да се плащат с публични средства. 

Въвежда се задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до десет на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна