Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България

FesTEAval разкрива една необятна култура зад чая

Снимка: pixabay.com

На 16, 17 и 18 февруари в София ще се проведе първото за България изложение на чай FesTEAval.

Илияна и Иво са приятели от дълго време и спонтанно решават независимо един от друг, както казва Иво - като откривателите - да организират чаен фестивал. Те искат да избягат от традиционната за България визия за чая, който се асоциира с боледуване, и да покажат на столичани, колко богата и мащабна култура се крие зад тази напитка.

Гостите ще могат да опитват, да дегустират всякакви продукти. Определихме събитието като "фестивал", защото няма да бъде само изложение на продуктите, а ще има чаени церемонии, лекции, демонстрации, английски кът, японски кът, където хората ще могат да се докоснат до тази култура. Обещаваме една палитра от култури и едно разнообразие от продукти, тъй като имаме и много бутикови производители, разказва Илияна.

Британският кът ще бъде аранжиран съвместно с Британското посолство с барокови мебели от тяхната резиденция, тежките завеси, артикулите и аксесоарите, които се използват в тяхната церемония. Ще имаме директна връзка с Лондон, Биг Бен ще отброи 5 часа, посланичката на Великобритания държи да присъства. Ще има индийски демонстрации, демонстрация за китайския чай, в събота ще има японска демонстрация, добавя Иво.

За добрата атмосфера ще се грижат музиканти от Консерваторията, а за завършек на уютната атмосфера на FesTEAval, на стените в Изложбената зала на ЦУМ ще са окачени картини на известни и не чак толкова известни български художници. И да повторим, че входът е свободен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени