Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски перкусионен концерт представя творби от проф. Добри Палиев

БНР Новини
Перкусионен ансамбъл Paliev’s sparkles
Снимка: sofia.plays.bg

Талантливи възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ са подготвили интересна програма с творби от проф. Добри Палиев. Концертът е на 18 февруари в камерна зала „България“. Това е първото събитие, посветено на 90-годишнината от рождението на проф. Палиев, считан за основател на нашата школа по ударни инструменти. Наред с дейността си на педагог и композитор, той постоянно обединяваше своите възпитаници в различни ансамбли. През 1976 г. основа перкусионния ансамбъл „Полиритмия“, на който беше художествен ръководител. Сред изпълнителите бяха и двете му дъщери – Мария и Искра, които днес продължават започнатото от него. Участниците в концерта са техни ученици.



Искам да благодаря на ръководството на Софийска филхармония, което е съорганизатор на концертите – споделя Искра Палиева. Единият (в неделя, от 17 ч.) е с програма за деца, изпълнена от деца. Ще свири съставът Paliev’s sparkles, резултат на моя труд в НМУ, където преподавам камерна музика. В ансамбъла са изключителни деца с много голям талант. Те успяха да направят „Музикално пътешествие“ от Добри Палиев – една музикална приказка, която някога представихме с „Полиритмия“.



Справиха се много добре, надявам се слушателите да харесат тяхното изпълнение. В програмата са включени и пиеси, които ще бъдат представени от наши възпитаници в съпровод на Струнен оркестър при Софийската филхармония с диригент Любомир Денев-син. Работата с децата постоянно ме връща в моето детство. Средата, в която растяхме със сестра ми, много рано създаде усет към ударните инструменти. Традицията продължиха нашите деца. Когато бяха по-малки, дядо им ги взимаше на вилата си и там свиреха ансамбли. Той го превръщаше в забавление и нещата вървяха много добре. Сега децата започват да свирят още в предучилищна възраст и този начин на работа е изключително полезен. Те се развиват в музикално отношение, но не се чувстват затормозени от трудни задачи и задължения. Сред такива млади и симпатични хора се чувствам много добре, аз също се забавлявам с тях. И това съм наследила от баща си. Освен преподавател, в много ситуации той беше за своите ученици като баща. Работеше дори с хора, които нямаха много талант. Учудвах се, но след това разбрах, че е бил прав – те се справиха много добре в живота и в професията.




Проф. Добри Палиев е роден на 20 април 1928 г. Вторият концерт, с който ще бъде отбелязана неговата годишнина е два дни след тази дата – на 22 април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна