Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът и писателят Боян Драганов: Фалшивите новини не са от вчера

Боян Драганов (снимката е от личния архив на писателя) и корицата на книгата му
„Ангели и демони” е новата книга с исторически документални разкази на Боян Драганов. Авторът – дългогодишен журналист и писател – има голям интерес към историята на България, който е бил в основата на десетилетните му проучвания на исторически личности и събития.

„Ангелите” в книгата на Боян Драганов са онези известни хора от българската история като Ботев, Раковски или Стефан Караджа, които с течение на времето са изгубили образите си на хора с техните грешки или слабости и съвременната пропаганда ги е превърнала насила в ангели… демонизираните от историците личности като поп Кръстьо или офицерът Харланов, смятан за мъчител и убиец на земеделския лидер Александър Стамболийски – всъщност не са точно демони, според книгата на русенския журналист. 

Историята е пълна с полуистини и дори измислици, смята Боян. Ето защо дълго време е проучвал какви ли не документи и архиви, за да открие точни исторически факти. Открил е наново имената и делата на някои незаслужено забравени личности. Преди „Ангели и демони” той написа трилогията „Зад завесата на големите скандали”.

Опитът и проучванията на Боян Драганов са го довели до извода, че няма нищо ново под слънцето. Както днес е модерно да се говори за фалшиви новини, така и преди 100-150 години също са се произвеждали такива новини, които понякога са имали и исторически ефект.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна