Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия настоя ангажиментът на ЕС към Западните Балкани да стане видим, Унгария иска по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора

Унгарският първи дипломат Петер Сиярто пристига в София за срещата на външните министри от ЕС
Снимка: БГНЕС

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще настоява за по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз от набелязаната в стратегията за разширяване на Западните Балкани.
При пристигането си за срещата в София Сиярто заяви, че е напълно реалистично вместо през 2025-а Белград и Подгорица да бъдат приети 3 години по-рано. 
Очевидно е, че САЩ имат стратегия за Западните Балкани, Русия и Турция също имат -  само Европейският съюз е безкрайно бавен по отношение на региона. Ако наистина искаме да спечелим с нашата стратегия, трябва да сме много по-експедитивни. 

Австрия приветства динамизирането на процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Пред журналисти преди неформалната среща на външните министри от Евросъюза в София австрийският първи дипломат Карин Кнайсъл изрази съжаление, че Балканите от години не са във фокуса на Европа, допълвайки, че сега имаме възможност да поправим този пропуск: 
Всеки ден можем да си задаваме въпроса кой пръв ще стъпи в Белград - Китай или Европейският съюз. Балканите са наш непосредствен съсед. ЕС е ангажиран с региона, но това трябва да стане видимо, заяви външният министър на Австрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна