Eмисия новини
от 09.00 часа

Нищо вече няма да е същото след въпросите на Радев към Борисов

Първан Симеонов: Радев играе по ръба и очевидно му се услажда

Президентът говори на езика и на лявата, и на дясната опозиция, но може да загуби образа си на обединител

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Президентът хвана бика за рогата. Нищо вече няма да е същото след тези въпроси, които отправи към Борисов. Има две големи теми табу по отношение на Борисов - неговото бизнес минало и прочее,  за които почти нищо не се говори освен в градския фолклор, и това дали Борисов и Пеевски имат нещо общо като политически, икономически и пр. интереси.  Преди година си позволих да кажа, че това ще е големият проблем на Бойко Борисов - че ще го слагат в едно изречение с Пеевски като метафора политически модел. След като си позволих да кажа това, моментално отнесох една медийна тупалка и станах тутакси неудобен в част от медиите. Явно това е тема табу и точно това табу наруши днес президентът Радев.


Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов,  според когото поведението на Борисов в телевизионното интервю в сряда е било „изключително необмислено“ или той е бил посъветван „много грешно“ :

Господин Борисов подаде на г-н Радев една изключително удобна топка, която той в момента заби директно в лицето му. Затова казвам, че нищо няма да е същото. Явно, че темата дали Борисов има симбиоза с модела #Кой е тема, която много изнервя лагера на управляващите. Не се случва нищо по-различно от това, което съм прогнозирал. Ако си спомняте, казвал съм, че Борисов ще се опитва да „приобщава“ Радев, защото му е доста опасен конкурент. В същото време съм казал съм няколко пъти, че Радев дава само напред.

Президентът се опитва да говори на езика на двете опозиции – езика на БСП – ляво-консервативната опозиция в България, и на езика на либералите в България, често наричани „десница“, коментира още политологът.

Радев продължава този опит - да говори на езика на двете опозиции, позиционирайки се по този начин като основния коректив на управлението на ГЕРБ и „Патриотите“. Питането: „Ти имаш ли общо с Пеевски?“ сега ще се хареса страшно много на хората в либералния лагер – т. нар. „десница“

Заслужава внимание, че този път стъпката наистина е много рязка и „с бутоните напред“. Въпросите не са чак толкова неудобни. Не са въпроси, на които не може да се отговори, но самият факт, че Радев сложи Пеевски и Борисов в едно изречение е нов етап от политическия процес в България.

Всичко зависи от това до каква степен Борисов ще успее ще си овладее нервите. Обективно погледнато няма предпоставки за разклащане на кабината, защото икономиката що-годе окей и няма голямо обществено настроение за нови избори и т. н. Обективно погледнато, няма предпоставки, но субективно погледнато – има. Както виждате, последните „разклащания“ дойдоха точно от изпускането на нервите на някои хора, от много острия им персонален стил.

Радев е избран като „контра“ на Борисов и в този смисъл той изпълнява обществена поръчка, която стои зад него.  Президентът може обаче и да загуби много:

Първо, може да загуби образа си на обединител, защото, ако си президент и се опитваш да бъдеш опозиционер, може да престанеш да си президент, защото президентът трябва да обединява, трябва да е президент на двете половини на обществото, а не само на едната.  Досега Радев беше много внимателен. Звучеше като коректив на управлението на ГЕРБ и „Патриотите“, но доста внимателно. Сега изостави тази внимателност и това може да има контраефект. Не забравяйте, че тук има един доста могъщ медиен лагер, който може да се обърне срещу него. Не е  шега работа. Забелязвате ли, че БСП не говори нищо за модела #Кой, например

Борисов изпитва „ревността на конкурента“, тъй като Радев има по-висок рейтинг от него и естественият му инстинкт е да обезсилва президента „с мечешка прегръдка“, коментира Симеонов. Радев усеща това и се съпротивлява! Сражава се с Борисов.  По този начин прави две неща – елиминира опита на партията ГЕРБ да го вкара в партийна битка и се опитва да обединява опозиционното в България.

Радев играе по ръба досега и очевидно това му се услажда, обобщи Симеонов

Относно евентуалното напрежение по оста „Патриоти“ – „Борисов“,  според Симеонов премиерът действа по същия начин като с „Реформаторския блок“ в предишния си мандат, вкарва интрига между тях  - дава скорост на едните, после защитава другите.

БСП определено е разпознавана като опозиция на властта, но все още не успява да бъде разпозната като нейна алтернатива, коментира политологът и отдаде това на самозатварянето на партията през последния месец с темите за комунизма, Истанбулската конвенция и народните съдилища. Партията се опитва да разреши вътрешни проблеми, с което обаче се е отдалечила от възможността да привлече периферен електорат:

Не съм убеден обаче колко правилна е тази игра, защото БСП изгуби едни избори по този начин. Спомняте си, че те бяха изравнени и даже имаше едни седмици, в които БСП беше с едни гърди напред, а накрая, когато много избиратели трябваше да изберат просто кое е по-малкото зло - ГЕРБ или БСП,  те избраха ГЕРБ, защото БСП малко ги уплаши плаши с изявления на тема демокрацията, Европа и т.н. БСП  вече веднъж беше припозната като сила, несъвместима с  Европа и се опари от това. В този смисъл, много е съмнителна ползата от тази игра в момента. 


Още от