Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертна комисия ще се произнесе по идейния проект за бъдещ музей на върха на парк "Аязмото" в Стара Загора

Снимка: wikimedia.org

Комисия от експерти трябва да изготви техническо задание и да одобри идейния проект за бъдещ музей на върха на парк „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, известен още като "Аязмото". Това е наредил със своя заповед Старозагорският митрополит Киприян.

На първото си заседание комисията е обсъдила идеята музеят да представя разпространението на християнството от втори век насам, тъй като градовете на мястото на Стара Загора винаги са били епископски центрове. Тук е имало и много манастири и манастирски лаври. Тези големи духовни центрове са били унищожени, а монасите им избити. Експозициите, в това число и природонаучната, трябва да бъдат представени по най-модерен начин. 
Комисията е решила да бъде възложена инженерно-техническа експертиза на останките от бившия ресторант, издигнат на върха на "Аязмото" по време на тоталитарния режим, както и да се установи какви дейности е извършил бившият собственик на имота Стойчо Кълвачев, съобщи за "Хоризонт" архитект Петър Влахов, председател на комисията, който ще изготви и идейния проект за бъдещия музей.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени