Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм: Скоро журналистът Дениз Ючел може да бъде освободен

Бинали Йълдъръм
Снимка: БГНЕС

Турция вероятно ще освободи в скоро време германския журналист Дениз Ючел, който е в затвора по обвинение в тероризъм вече повече от една година. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, който тази вечер ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

"В най-скоро време ще има развитие по въпроса. Аз лично смятам, че той трябва да бъде освободен", заяви преди срещата Йълдъръм в интервю  за германската телевизия А Ер Де. Йълдъръм посочи обаче, че решение за съдбата на кореспондента на вестник "Ди Велт", носи съдебната система, а не изпълнителната власт.

Ючел бе задържан миналата година и до ден днешен не му е повдигнато официално обвинение. Германското правителство неколкократно настоя той да бъде освободен и обвини Анкара, че го държи като заложник. Задържането на Ючел и други германски граждани бе причина за сериозното влошаване на отношенията между Германя и Турция. Стигна се дотам, че президентът Реджеп Ердоган нарече Ючел шпионин.

Съдбата на журналиста ще е една от основните теми на разговорите с Меркел днес. Утре Йълдъръм заминава за Мюнхен, където ще участва в конференцията по сигурността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени