Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще се срещне с Ангела Меркел преди подновяването на преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел преди подновяването на преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС.

От Берлин заявиха, че новото германско правителство, след коалиционната сделка на Ангела Меркел със социалдемократите, няма да промени позицията си за Брекзит. По-рано германското правителство призова британския премиер да изясни плановете на правителството й за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, защото времето напредва. Тереза Мей се надява да постигне споразумение следващия месец за преходния период, което трябва да позволи плавно излизане на Великобритания от ЕС през 2019 година.

Външният министър Борис Джонсън в реч в сряда се опита да обясни ползите от Брекзит. През следващите седмици и други министри от кабинета на Тереза Мей ще изложат техните виждания за добра сделка по Брекзит в серия от речи. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние междувремнно изтъкна, че сделката за преходния период далеч не е гарантирана, защото Лондон има възражения по предложението на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна