Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Стрелбата в гимназия в американския щат Флорида, при която загинаха 17 души, е основна тема в западния печат.

Президентът Доналд Тръмп отново изведе на преден план психическото здраве на извършителя за сметка на контрола върху притежанието на огнестрелни оръжия, пише британският вестник "Гардиън". Забравете за проверки на миналото на лицата, които искат да притежават огнестрелно оръжие, и за всякакви други мерки за контрол, извежда изданието основните послания от речта на Тръмп.

Расте разочарованието, че Конгресът не приема дори и умерени мерки по отношение на огнестрелното оръжие, коментира "Ню Йорк таймс".

"Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на това, че властите са били предупредени, че има опасност от стрелба в училището във Флорида, но не са им обърнали внимание.

В Русия армията може да лиши войниците от смартфони, пише "Комерсант". Причината са информационни течове от военните действия в Украйна и Сирия през последните години. Според изданието генералният щаб на руските въоръжени сили ще препоръчва войниците да не използват мобилни телефони с навигация и фотокамери, а най-прости апарати, които могат да изпращат текстови съобщения и имат вградено фенерче.

Същевременно оптимизмът на руския народ е нараснал през 2017, твърди "Ведомости", като се позовава на социологическо проучване. Според специалистите хората са очаквали по-лоша година, на фона на което липсата на реални промени е донесла облекчение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени