Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Имаме доста работа по това да убедим всички държави в ЕС, че сме готови за Шенген

Сигурен съм, че министрите на външните работи на различните държави от ЕС са изказали абсолютно различни мнения по темата за разширяването на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика по повод на неформалната среща на външните министри на ЕС в София, на която ще се обсъжда и темата за приемането на Западните Балкани.

Идеята за това, че Западните Балкани не могат да останат извън ЕС, не е толкова егоистична, защото в края на краищата тя се базира отново на разбирането, че едно икономическо развитие на един регион може да бъде подпомогнато и че това ще се отрази положително на обществата там, добави той и посочи кои са основните въпроси, които възникват по повод на разширяването на ЕС:  

Едно от най-големите притеснения на ЕС е, че разширяването към Западните Балкани може да вкара в Съюза още спорове, които се биха разрешили трудно, когато вече държавите са станали членки и няма механизъм за решаването на проблемите. /…/ Има и притеснения, свързани с това до колко Съюзът е готов за разширяване. Едно разширяване означава промяна на структурата на ЕК, на ЕП. Другият проблем е свързан с финансирането на всичко това. В Стратегията за разширяване към Западните Балкани, която излезе миналата седмица, има доста инициативи, които изискват сериозно финансиране. В момента се говори за около 500 млн. евро, които Комисията смята да задели за това, но много от държавите членки искат по-голяма яснота за това как ще се финансират.

По повод на посочената 2025-а година като начало на присъединителните процеси на новите държави-членки на ЕС, Стефанов посочи: Всички тези държави имат доста съществени проблеми за решаване и този период, тази дата, би трябвало да създаде вътрешно напрежение в обществата, защото това означава както самите граждани, така и елитите и правителствата на тези държави трябва да постигнат консенсус, че определени промени трябва да бъдат  направени и то в рамките на този период. Ако те не бъдат направени, ако не бъдат постигнати компромиси със съседите, няма как да се надяват на положително развитие на този процес.

Относно приемането на България в Шенген и позицията на Германия по въпроса, Стефанов обясни: В немската политика е добре известно, че партията на Християнсоциалния съюз има по-крайни виждания, особено по въпросите за сигурността и законността, така че това не е голяма изненада. Това, което ние трябва да разберем е, че ние все още имаме доста работа по това да убедим всички държави в ЕС, че ние сме си свършили работата. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна