Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТА – една от първите информационни институции в света

БТА ще бъде домакин на най-големия медиен форум в историята на България – VІ Световен конгрес на информационните агенции през 2019 г., който ще събере в София делегации от 150 държави

БНР Новини

На 16 февруари се навършват 120 години от излизането на първия бюлетин на Българската телеграфна агенция (БТА), написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер – доктор по философия, редактор и издател. В бюлетин от 4 страници са събрани седем информации. Датата е приета за рожден ден на БТА. За агенцията и обществената й роля разказва нейният директор и генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции Максим Минчев:




Хубаво е да кажем, че тези 120 години крият зад себе си няколко важни неща. Едното е, че българската национална информационна институция е стъпила в три века. Второто, че вече 120 години БТА не е променяла своето име и не е спирала работа, а продължава и днес да информира българското общество. Това са три важни момента от нашата история, които трябва да бъдат подчертани. Основната дейност на БТА е да информира – да произвежда информация и да я ретранслира, да удовлетворява нуждите както на държавните учреждения, така и на медиите, на дипломатическите представителства, на неправителствените организации, на цялото общество. Това в никакъв случай не означава, че БТА няма и обществена функция. Напротив. През всичките тези години агенцията винаги е била школа по журналистика. Тя е място, където винаги се е практикувал правилният и чист български език. Една норма за почтеност в нашия сложен занаят. Що се отнася до общественото място на БТА в българската действителност – в различни периоди тя е имала различна тежест. Във времената на социализма широката кореспондентска мрежа на БТА даваше възможност България да получава информация от всички кътчета на Земята. Имаше периоди, когато емблематичните издания на агенцията – „Паралели”, „ЛИК” и „По света”, бяха едни отворени прозорци към света за българите. Те имаха възможност да получават информация във време, когато тя беше или оскъдна, или внимателно цензурирана.”

БТА организира някои форуми, които се наложиха във времето.

Бих откроил Световните срещи на българските медии. Вече 13 години ние успяваме с много ентусиазъм, желание и любов да събираме  всички български медии от света. А те са много, защото в страните където има български медии има и много българи. Това, че ние събираме тези медии, възникнали и възникващи в повече от 40 държави на всички континенти, е много добро начинание. Така даваме възможност всеки ден България да има двупосочна информация с българските медии навън и с българските общности. Знаем какво се случва в Аржентина, какво правят нашите сънародници в Австралия. Знаем какви са проблемите на българите в Кипър, в Западните покрайнини, в Молдова, в САЩ. Осигуряваме кореспонденти и жива връзка. Доволни сме от възможността да поддържаме жив българския език. Всеки Божи ден някъде по света се говори и пише на чист български език. Това  е много важно и аз мисля, че тази инициатива ще продължи и в бъдеще.

БТА вече има 15 пресклуба на територията на цялата страна, като кореспондентската мрежа непрекъснато се разширява. Подготвя се откриването на пресклубове в Русе, Търговище, Ямбол, Добрич, Кърджали. Само преди четири  месеца, по време на 13-ата Световна среща на българските медии, която се проведе в Молдова, беше открит Национален пресклуб в Тараклия – градът, населен с най-много етнически българи. Не по-малко важна е и международната дейност на Агенцията:

В  исторически план БТА е една от първите 10 агенции, създадени в света – подчертава Максим Минчев. През всички години на своето съществуване тя е партньор на гигантите в тази професия, като държи монопола на 80 на сто от информацията и до днес. Ние имаме договори с най-големите – Ройтерс, Франспрес, ТАСС, Синхуа и др. Паралелно с това имаме двустранни договори с над 60 държави. С нашите съседи на Балканите поддържаме дружески отношения, обмен на информация, снимки, делегации. Това ни дава възможност да бъдем изключително мобилни, актуални и ценни. В същото време БТА е член на почти всички обединяващи агенциите международни организации, като Асоциацията на балканските агенции и Асоциацията на Черноморските агенции. Най- интересната новина е, че през 2019 г. София и респективно БТА ще бъдат домакин на най-големия медиен форум в историята на България – VІ Световен конгрес на информационните агенции. На него очакваме  делегации от повече от 150 държави. Във фокуса ще бъдат най-важните въпроси пред журналистиката. За нас е чест, че България ще бъде домакин на това голямо събитие, каза пред Радио България директорът на БТА Максим Минчев.

Снимки: БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна