Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел започна експеримент, свързан със симулация на изследователска мисия на Марс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четиридневен експеримент, свързан със симулация на живот и работа в изследователска станция на Марс, започна днес в пустинята Негев в южната част на Израел, предаде ТАСС.

Стартира първата мисия на проекта "D-Mars" (Desert Mars Analog Ramon Station - Аналогова пустинна станция Рамон), оповестиха организаторите му. Названието на проекта е в чест на първия израелски космонавт Илан Рамон, загинал на 1 февруари 2003 г. при завръщането на американската совалка "Колумбия" на Земята. В специализирано съоръжение - симулатор на станция на повърхността на Червената планета, в кратера Мицле-Рамон в пустинята Негев влязоха шестима участници в експерименталната мисия.

Експедицията по проекта "D-Mars" ще продължи до 18 февруари. Според информация на 9-и канал на израелската телевизия, участниците ще бъдат изолирани от обкръжаващия ги свят и ще трябва да са облечени в скафандри, за да излязат от помещенията.

При това на станцията ще бъдат симулирани дори периоди, при които между Земята и Червената планета е Слънцето и връзката с наземната база е нарушена.

По данни на телевизионния канал, станцията е с площ 50 кв. м. Съставена е от няколко помещения - кухня, пункт за управление, лаборатория, спален отсек с капсули за сън, които са сходни с използваните в японските хотели капсули.

В бъдеще проектът "D-Mars" ще бъде използван за изследване на всички аспекти на продължителната работа в условията на далечна космическа планетарна станция.

Информацията е на БТА.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!