Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 45 от професионалните гимназии в страната се провежда дуално обучение

Снимка: http://www.capital.bg

В 45 от професионалните гимназии в страната (или в около една шеста от тези училища) се провежда дуално обучение. Около 1750 ученици едновременно учат и работят във фирми по специалността си. Кои са трудностите пред дуалното обучение и ползите от него. Румяна Костадинова – експерт в дирекция  "Професионално образование и обучение" в просветното министерство, посочи:

Дуалното обучение всъщност изисква едно ефективно партньорство между професионалната гимназия, за да бъде оптимално трябва да участва и общината, и областната управа, т.е. всички институции да бъдат активизирани, за да се получи пълноценно дуално обучение. Така или иначе главните участници са предприятието и училището. Целта е да направим такова обучението, така че те да бъдат непоколебими в желанието си да останат в тази професия.

Радка Русева – заместник-директор на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд", обясни разликата между традиционната практика в училищата и дуалното обучение:

Училището винаги се е стремяло да поддържа контакти с фирмите от бизнеса, които са в двете големи направления „Транспорт“ и „Енергетика“. Производствените практики на учениците винаги са били на реални работни места, но за разлика от дуалното обучение, без назначаване на трудов договор, така че новата форма всъщност предвижда сключване на трудови договори при привеждане на учебна практика на реални работни места.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени