Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски вестници пишат за България

Британският вестник „Таймс“ помества статия, озаглавена „Позволете на страните от Балканите да се присъединят към ЕС сега, казва България“. Още едно британско издание – „Дейли експрес“ – споменава България по повод на отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

Днешното издание на вестник „Таймс“ пише, че ЕС е бил предупреден, че Русия ще се възползва, ако не бъде ускорен процесът за членството на страните от Балканите. Българският премиер Бойко Борисов настоя, че разширяването на организацията трябва да стане сега, допълва изданието. Първи в списъка са Сърбия и Черна гора с очаквания за 2025 година, пише „Таймс“. Албания, Босна, Косово и Македония също чакат. „Ако няма разширяване сега, няма да има друго време за разширяване, защото това, което планират в региона Китай, Русия и Турция, ще започне днес“, вестникът цитира премиера Борисов.

„Дейли експрес“ пък пише, че България е в пряк сблъсък с ЕС, след като страната не одобри Истанбулската конвенция, което е нов признак, че напрежението между Изтока и Запада в блока достига „точка на кипене“. Вестникът, известен с антиевропейската си позиция, пише, че за втори път страната от Балканите, която в момента държи председателството на Евросъюза, се сблъсква с бюрократите в  Брюксел, след като София отхвърли подкрепяния от ЕС закон за противодействие на корупцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна