Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Задължително и постоянно видеонаблюдение в училищата и детските градини няма да се въвежда

КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции

Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван, се казва в становище на Синдикат "Образование"

| обновено на 16.02.18 в 18:49
Родители протестираха и във Варна
Снимка: БГНЕС

Задължително и постоянно видеонаблюдение в училищата и детските градини няма да се въвежда, каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева след среща на представители на просветното министерство, Националното сдружение на общините и неправителствени организации. Участниците в срещата са се обединили около позицията, че от единични случаи на насилие не може да се правят глобални изводи за цялата система.
Председателят на Сндиката на българските учители Янка Такева заяви, че от пет години настоява за подписване на договор между училищата, детските градини и родителите, за да се знае, какви са правата и задълженията на едните и другите: 
Там, където училищата направиха тази самоинициатива и подписаха такива договори, ние нямаме абсолютно никакви проблеми, нито с насилие върху учители, нито обратно от учителите към учениците
Председателят на инициативният комитет за качествено образование Васил Николов, който организира родителските протести в няколко града, каза, че те ще продължат докато не бъдат изпълнени четиринадесетте искания на организацията, внесени в парламента. Сред тях, освен видеонаблюдение във всяко учебно заведение се настоява за психотестове за работещите в системата и мандатност на директорите.

По-рано синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции. Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван, се казва в становище на съсловната организация. 

Няколкото случаи на насилие в детски градини провокираха протести на родители в големите градове на страната. Сред основните им искания са поставяне на камери и мандатност на директорите. Днес в Министерството на образованието ще има среща с различни институции по проблема. 

Исканията на родителските организации са нагли, безотговорни, лишени от образователна логика, казват от синдиката. Българският учител е най-контролираният, атестираният, сниманият, критикуваният. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично и да се оправдава за приложените от него мерки. Няма цивилизована нация, която да не вярва на учителя и да го подлага на ежедневен шпионаж. 

Синдикатът заявява, че ако просветното министерство и останалите институции не предприемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, може да се стигне до национални безсрочни протести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!