Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини: ЕС призовава Турция към сдържаност при военната операция в Сирия

Нова конференция за Сирия ще се проведе на 24-25 април в Брюксел

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 24-25 април ще се проведе втора конференция в Брюксел, посветена на Сирия. Тя ще насочи вниманието към 2 аспекта – хуманитарната подкрепа за сирийците в страната и в съседните държави, второто - подкрепата на ООН за политическия процес в Женева. Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини след края на неформалната среща на външните министри от ЕС в София. Тя подчерта, че в страната ситуацията става все по-трудна и драматична.

Това е единственият начин да се започне реален политически преход в страната, така че Сирия да стане дом на всички сирийци, да се запази многообразието в обществото и да се противопоставяме на "Ислямска държава". За момента това противопоставяне е по-скоро във военната плоскост, но в социалните и психологически аспекти трябва да се постигне същата победа, за да има бъдеще за страната. ЕС имаме и икономически лостове. ЕС е готов да мобилизира ресурси и да работи с международни партньори, за да се мобилизират ресурсите, които са необходими както за бързото възстановяване на страната, но и за реализиране на едно условие за бъдещето – демократичния преход. Всички пътища водят към Женева.


Могерини призова Турция за сдържаност по отношение на военните й действия на територията на Сирия, позиция, изразена и от американският държавен секретар Рекс Тилърсън.
Приканваме нашите турски приятели да покажат сдържаност към военните операции, защото ние виждаме не само там, но и на други места в Сирия през последните седмици влошаване на ситуацията и ескалацията на военните действия, което по никакъв начин не може да бъде подкрепяно.

Могерини обясни и какво още е било дебатирано по време на неформалната среща:

Много ползотворно беше това, че обменихме мнения по общите усилия, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени всички в сферата на сигурността – борба с радикализацията, обмен на информация за завръщащи се чуждестранни бойци, информация за европейските мисии, които се провеждат в тази част на света, а и усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността. Това е нещо, с което страните-кандидатки трябва да бъдат наясно, защото те се подготвят да се присъединят към нас.

Най-важно беше обсъждането, свързано със Западните Балкани. Това е един от основните приоритети на Българското председателство – приоритет, който и ние споделяме. Това беше първата възможност за министрите на държавите-членки да обсъдят стратегията за Западните Балкани. Много положително премина обсъждането с министрите. Виждам, че всички са обединени към общата цел в подкрепа на усилията, които полагаме съвместно с Българското председателство, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори от региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна