Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади български музиканти с награди от „Концертино Прага“

БНР Новини

Конкурсът „Концертино Прага“ се провежда от 1966 г. под патронажа на Чешкото радио. В него могат да вземат участие музиканти до 18 години. Всяка година по предварителен регламент в състезанието участват различни солисти или камерни формации. Конкурсът е само със записи. В него участват много от партньорските радиостанции от Еврорадио. И БНР редовно изпраща записи на млади български изпълнители.
Поредното издание беше за малки камерни ансамбли – дуо, трио, квартет и квинтет. На 23 януари международното жури, съставено от музиканти и журналисти, определи победителите в четирите категории. Сред тях са и два от българските състава – дуо „Апасионато“ – Димитър Димитров (флейта) и Николай Димитров (пиано) от Русе, и квартет „Кодам“ от Софийското музикално училище в състав: Виктор Тренев, Ниа Лечева, Сирма Баръмова, Сион Нийман.
На 7 юни победителите ще участват в концерт в чешката столица, а след това ги очаква серия от изяви в рамките на традиционния фестивал „Концертино Прага“ из различни концертни зали и замъци в градове в Южна Бохемия.
За подготовката и за участниците ще научите повече в разговора с Доротея Петрова, продуцент в „Музикална къща“ БНР.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени