Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото на февруари до 99,9 пункта от 95,7 пункта през януари и при очаквания на финансовите пазари за негово понижение към 95,5 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса на потребителското доверие от октомври миналата година и негов втори рекорден връх от 2004-а година насам.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се повиши до 90,2 пункта от 87,2 пункта в края на януари, докато индексът, определящ текущата оценка на американските потребители за икономическите условия в страната, се подобри още по-рязко до 115,1 пункта в началото на февруари от 111,1 пункта месец по-рано.

В същото време едногодишните потребителски инфлационни очаквания стабилизираха за трети пореден месец на ниво от 2,7%, докато петгодишните инфлационни очаквания останаха на ниво от 2,5 на сто.

Потребителското доверите през първата половина на февруари нарасна до второто най-високо ниво от 2004-а година насам въпреки по-ниските и доста волатилни цени на акциите, търгувани на Уолстрийт, посочи Ричард Къртин, икономически директор на проучването. Той допълни, че сериозните пазарни колебания са били засенчени от растящите потребителски доходи, увеличаващата се заетост и позитивната настройка на по-голяма част от американците по отношение на данъчната реформа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна