Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: До август очаквам Министерският съвет да вземе решение за обхвата на тол системата

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на тол системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков: 

За мен логиката винаги е била, че в обхвата на тол системата трябва да попаднат онези пътища, които са в добро експлоатационно състояние и в бъдеще да надграждаме с тези, които се рехабилитират - мисля, че това е удачният и обективният начин. Тоест автомагистралите, пътищата - първи и втори клас и онази част от третокласните пътища, които са в добро състояние и които могат да поемат и транзитен трафик - да бъдат алтернатива на пътища, които обхващат международния, транзитния трафик. Това е логиката - около 50- 60%, като това ще стане ясно до лятото.  

Юли или август месец трябва да имаме проведени вече и обществените консултации, дебатите по темата и съответно да бъде взето решението от Министерския съвет именно какъв ще бъде обхватът на републиканската пътна мрежа, върху която ще се изгради и тол системата, за която ще се изплащат и електронни винетки, между другото, тъй като за пътищата които ще бъдат обхванати от тол системата за тежкотоварните автомобили, за тях единствено и само ще има електронни винетки. Това е справедливият начин. 

Останалите републикански пътища ще са да речем безплатни - за тях няма да се плащат електронни винетки, но още веднъж ще подчертая нещо много важно - че електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена, като себестойност, тъй като имаше опасения и спекулации по темата. Хората се притесняват от това, че ще бъдат вдигани цените - Не!  Винетките ще са на същите цени, дори ще има облекчение от гледна точка на това, че няма да лепим стикерите и да махаме стикерите  - ще се разпознават на базата на платената такса "електронни винетки".  Много лесно ще се плащат  - по интернет ще може да става закупуването, от бензиностанции отново -  тоест много по-достъпни, срещу платена такса.  С онлайн-четците, с които ще разполагаме, с трафик камерите за всеки преминаващ автомобил ще е ясно има ли, няма ли, за какъв период е закупена винетка. Ще сме гъвкави, ще направим и "тези уикенд" винетки, каза министър Нанков. Той допълни, че е създадена междуведомствена работна група, която ще координира внедряването на новата система и експлоатацията ѝ. В нея има представители на КАТ - Пътна полиция, Агенция "Митници", НАП, Гранична полиция, Автомобилна администрация и Агенция ,,Пътна инфраструктура".

По отношение на компанията-изпълнител, министърът обясни, че тя ще координира целия процес на внедряването на тол системата и обвързването ѝ със софтуерните системи на другите ведомства, за чиито нужди тя ще се използва -  това са основно Пътна полиция, Гранична полиция и Агенция "Митници".

В момента се прави правен анализ, който ще е готов до дни и който ще посочва плюсове и минуси на трите възможни варианта за компанията - търговско дружество, държавно предприятие или организационна структура в рамките на Агенция "Пътна инфраструктура":

Ще преценим кой е най-обективният вариант - но  единият от вариантите,  една от трите структури ще е бъдещият оператор  -  ще управлява реално тол системата, ще генерира приходите, които Агенция "Пътна инфраструктура" от своя страна ще изразходва за ремонти на републиканските пътища и изграждането на нови.

Министър Нанков каза още, че с въвеждането на новите електронни винетки не очаква да паднат приходите. Няма намаление на приходите от винетки и тази година, след като вече могат да се купуват тримесечни стикери и предстои да бъдат въведени "уикенд винетки".



Чуйте интервюто на Таня Милушева с министър Николай Нанков от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени