Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха 13 руски граждани и 3 организации за намеса в изборите

За обвиненията съобщи службата на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в изборите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тринадесет руски граждани и три организации бяха обвинени в САЩ за намеса в изборите през 2016 г., съобщи Ройтерс.

Три от посочените лица са обвинени в конспирация за измама в интернет, а 5-има - кражба на идентичност с утежняващо вината обстоятелства, се посочва в съобщение спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва руската намеса в изборите.

В конспирация за намеса в изборите и политическия процес са обвинени 12-те руски граждани: Михаил Иванович Бистров, Михаил Леонидович Бурчик, Александра Юриева Крилова, Анна Владиславовна Богачева, Сергей Павлович Полозов, Мария Анатолиевна Бовда, Роберт Сергеевич Бовда, Джейхун Насими Оглу Османов, Вадим Владимирович Подкопаев, Глеб Игориевич Василченко, Ирина Викторовна Каверзина и Владимир Венков. Те работели за организацията „Агенция за интернет изследвания“ .

Тя получавала финансиране от Евгений Викторович Пригожин и организации под негов контрол, сред които „Конкорд мениджмънт и консултинг“ и „Конкорд кетъринг“, срещу които също са повдигнати обвинения.

Започвайки намесата си от 2014 г., обвиняеми се представяли за граждани на САЩ, като използвали истински социално-осигурителни номера и рождени дати и създавали с тях профили в социални мрежи, за да привлекат вниманието на американци. Някои пътували до САЩ под фалшив претекст, за да събират разузнавателна информация за целите на операцията. А тя била да се посеят недоверие и раздор в американската политическа система.

Някои обвинени, без да разкриват, че са руснаци, комуникирали с хора, свързани с президентската кампания на сегашния президент Доналд Тръмп и други активисти с цел координиране на политическите действия.

Обвиняемите създали и контролирали стотици имейл адреси в американски домейни и ги използвали да рекламират политически действия. След съобщенията, че „Фейсбук“ работи със специалния прокурор Робърт Мълър, те започнали да унищожават доказателства.

При дейността си някои обвинени платили на един американец да направи клетка, а на друг - да носи костюм, изобразяващ Хилъри Клинтън в затворнически дрехи.

След като републиканецът Тръмп победи демократката Клинтън на президентските избори през ноември 2016 г., те организирали митинги в подкрепа на новоизбрания стопанин на Белия дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени