Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Очаква се ново поскъпване на "Гражданска отговорност", предупреждава "Сега". Вестникът припомня, че от 1 февруари цената на застраховката е по-висока с 12 лева заради нова вноска, която застрахователите трябва да внасят в специален фонд. Възможно е обаче още едно поскъпване тази година, ако се въведе системата за бонуси.
Ще се наложи смяна на касовите апарати, произведени преди повече от 3 години, информира "Стандарт". Поводът е изискването на Агенцията за приходите за надграждане на софтуера, за да може всяка касова бележка да се отчита в реално време. Аргумент за тази промяна са данните, че бюджетът губи всяка година повече от 330 милиона лева заради неотчитане на търговски обороти. "Монитор" акцентира, че бензиностанциите имат седем месеца да подменят фискалните устройства, а крайният срок за всички е 30 юни 2019 г.
"Писмо бута шефа на касата", пише "Стандарт" на първа страница. Здравният министър Ананиев чака оставката на проф. Плочев, БСП обаче го брани, коментира вестникът. Началникът на Здравната каса, проф. Камен Плочев, твърди, че подписал, без да чете, искане до парламента за още пари, заради което Ананиев настоява Плочев да се оттегли. "Труд" допълва по темата позицията на Здравната каса, в която се казва, че в министерството също са получили документа въпреки твърдението на министъра, че институцията е пренебрегната. По повод конфликта, "24 часа" пише, че няма да има проблем с лечението на българите, които тепърва ще ходят в чужбина за трансплантация или лечение на онкозаболяване. Ако проф. Плочев подаде оставка, няма да има кой да стане изпълняващ длажността, подчертава изданието. По закон, постът се заема от подуправителя, но в момента Здравната каса няма подуправител.
"Без боб и чеверме на плажа това лято", информира "Труд". Промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които правителството ще внесе в парламента, спират предлагането на готвени ястия край морето. Това е казал вицепремиерът Валери Симеонов по време на вчерашната си визита във Варна. Проектозаконът ще бъде предложен за обществено обсъждане.
Анестезиологът, доц. Николай Младенов, предупреждава, в интервю за "24 часа", че най-големият риск за инсулт или инфаркт е времето от 4 до 6 ч. сутринта. 
Актрисата Теодора Духовникова казва, в интервю за вестник "Сега", цитирам, "Никой няма интерес от истинска реформа в театъра." "Имаме нужда от жестока реформа в киното и в театъра....трябва да се реже..., за да расте новото", споделя още актрисата, която смята, че театралната академия произвежда бъдещи безработни в опита си да се спаси като институция. 
Световноизвестният диригент Йордан Камджалов споделя, в интервю за "Монитор", "Единственото, което ме движи, е стремежът за смисленост." Той е категоричен, че има връзка между музиката и Космоса.
Изпращаме Малък сечко с дъжд и сняг, пише "Телеграф". Температурите ще се понижат, ще има мъгли до края на февруари, прогнозират метеоролози. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 18 часа и 15 минути, а в нощта срещу 25 март ще преминем към лятното часово време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна