Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята България и Македония да подпишат и договор за стратегическо партньорство - сред водещите новини тази седмица

Снимка: БГНЕС

Идеята България и Македония да подпишат и договор за стратегическо партньорство, и освобождаването на германския журналист Дениз Юджел от ареста в Турция са сред водещите международни новини тази седмица. 
Договорът за добросъседство между България и Македония влезе тази седмица в сила. Македонският президент Георге Иванов предложи двете страни да работят и по дотовор за стратегическо пъртньорство. Тази идея беше подкрепена от гостувалия тази седмица в Скопие български президент Румен Радев

Външният министър Екатерина Захариева изрази надежда, че още в рамките на българското председателство ЕС ще одобри начало на преговори за членство и с Македония и Албания. Реална е перспективата ЕС да приеме държави от региона през 2025-та година, макар това да не е твърда цел, заяви върховният представител на външната политика и сигурността Федерика Могерини след проведената в София неформална среща на външните министри от Евросъюза. 
Желание да подобрят отношенията си декларираха Сърбия и Хърватия по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб. 

От ареста в Турция беше пуснат германският журналист от турски произход Дениз Юджел - кореспондент на германския вестник "Ди Велт". Юджел изкара една година под стража по обвинение в пропаганда на тероризъм. От снощи журналистът отново е в Германия. И въпреки че пускането му на свобода ще облекчи напрежението между Берлин и Анкара, над Дениз Юджел продължава да тегне заплахата от 18 години затвор, колкото иска прокуратурата. 

Обзорът на водещите международни новини чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна