Експерти: Разполагането на мироопазваща мисия в Източна Украйна е начинът за сдобряване между Русия и Запада

Площад "Независимост" в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел определи изпращането на мироопазващи сили на ООН като „един от малкото реалистични варианти“ да се постигне напредък в умиротворяването на Източна Украйна.

На провеждащата се днес Мюнхенска конференция по сигурността Габриел отбеляза също, че е „нереалистично“ да се настоява за пълно прилагане на Минските мирни споразумения, без да се предложи на Москва някакво облекчаване на санкциите срещу нея. Първият дипломат на Германия се обяви за такава стъпка от ЕС, ако в Донбас влезе в сила примирие, гарантирано от мироопазващи сили на ООН.

Разполагането на мироопазваща мисия в Източна Украйна е начинът за изпълнение на договореностите от Минск и сдобряване между Русия и Запада, смятат и много анализатори, но кога ще стане това е много трудно да се каже.

В хода на преговорите за мандата и състава на евентуалната мисия ще се види не само докъде Москва е готова да стигне в името на сдобряването, но и готовността на САЩ и ЕС да допуснат Донецк и Луганск да бъдат използвани като инструмент за руско влияние над Киев. Именно в този аспект Русия има интерес от повторно приобщаване на двете отцепили се области в Украйна, смята Аркадий Мошес от Финландския институт по международни отношения.

Съществен напредък в преговорите и трайно примирие могат да доведат до отмяна на санкциите срещу Русия. Но отмяната им преди да бъдат изпълнени всички условия по споразумението „Минск 2“ (примирие, извеждане на всички чуждестранни войски, децентрализация и особен статут на Донецка и Луганска област и пр.) ще доведе до затягане на конфликта, предупреждава Хрант Костанян от брюкселския Център за изучаване на европейската политика. Според него шансовете за напредък в мирния процес ще се увеличат след очакваното преизбиране на Путин на президентските избори през март.

Според Мошес ескалация на конфликта в Източна Украйна е малко вероятна, въпреки анонсираните в края на миналата година американски оръжейни доставки за украинската армия.

Украинците разбират много добре, че военните средства, които Русия може да предостави на отцепилите се републики, превъзхождат твърде много това, което те самите могат да използват. От руска страна обаче също има разбиране, че една ескалация може да доведе до известни териториални придобивки, но те могат да бъдат последвани от нови санкции от Запада.

Някои обясняват предложението на Владимир Путин за разполагане на миротворци по демаркационната линия с желание да предотврати оръжейните доставки за Киев. Мотивът му обаче най-вероятно има по-широк характер, смята Мошес:

Това, което го мотивира, е желанието да изпробва накъде могат да се развият отношенията със Запада.

Мисията на ООН, ако се стигне до такава мисия, ще бъде от ключово значение за сдобряването между Русия и ЕС, смята Хрант Костанян от брюкселския Център за изучаване на европейската политика:

Ако искат по-добри отношения с ЕС, то Минското споразумение трябва да бъде приложено на практика. Разполагането на мироопазваща сила на ООН ще улесни изпълнението на отделните клаузи на споразумението – прекратяване на огъня по линията на съприкосновение и провеждане на избори според международните стандарти. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

НС криминализира незаконното производство на алкохол и цигари

Народното събрание криминализира незаконното производство на алкохол и цигари с приети на второ четене промени в Наказателния кодекс. С окончателно приетите поправки се предвижда всеки, който произвежда алкохол или тютюневи изделия без разрешително, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева...

публикувано на 12.12.18 в 18:09

Унгария създава мрежа от нови административни съдилища под надзора на правосъдния министър

Унгарското правителство ще създаде мрежа от нови административни съдилища под надзора на министъра на правосъдието, гласи приет днес закон, който, според правозащитни организации, може да подкопае независимостта на съдебната система, предаде Ройтерс. Новите съдилища ще разглеждат дела, свързани с дейността на правителството, които понастоящем се..

публикувано на 12.12.18 в 18:05

Полският премиер ще поиска вот на доверие към правителството на управляващата партия

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ще поиска вот на доверие към правителството на управляващата партия "Право и справедливост", за да е сигурен, че той ще има мандат за своите реформи в навечерието на предстоящата среща на върха на ЕС тази седмица, предаде Ройтерс. Откакто пое властта преди три години, партията е в засилваща се изолация в..

публикувано на 12.12.18 в 18:00

Правната комисия прие промените в антикорупционния закон, предложени от ГЕРБ

Депутатите от парламентарната правна комисия приеха на първо четене промени в антикорупционния закон. Те са внесени от председателя на комисията Данаил Кирилов . След двучасов дебат третите поред промени получиха подкрепата на 12 депутати. Шестимата представители на БСП се въздържаха. На изслушването в парламентарната правна комисия бяха..

обновено на 12.12.18 в 17:06
Тереза Мей

Вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей тази вечер

Депутатите от британската Консервативна партия задействаха процедура за гласуване на вътрешнопратиен вот на недоверия в премиера Тереза Мей след като бяха събрани необходимите за това 48 писма. Председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди обяви официално, че 15% от депутатите от Консервативната партия са внесли писма за вота на недоверие и..

обновено на 12.12.18 в 17:00

Турция започва военна операция на изток от река Ефрат в Сирия

До няколко дни Турция ще започне военна операция на изток от река Ефрат в Сирия, за да спаси района от „сепаратистката терористична организация там“. Това заяви турският президент в Анкара. По думите му, в Сирия вече не съществува заплаха от организацията „Ислямска държава“ и Анкара възприема този аргумент за подкрепа за кюрдските сили като „детски..

публикувано на 12.12.18 в 16:11

Спорните промени в Закона за оръжията и боеприпасите минаха на първо четене

Депутатите подкрепиха на първо четене, макар и с условности, спорните промени в Закона за оръжията и боеприпасите. С тях се въвежда разрешителен режим за газовите оръжия и за тези, използвани при възстановки. С промените, внесени от Министерския съвет, се въвежда забраната за придобиване, съхранение , носене и употреба на автоматични огнестрелни..

публикувано на 12.12.18 в 16:05