Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Вашингтон прокарва икономическите си интереси в Европа под формата на ограничаване на Москва

Дипломат №1 на Германия не иска ЕС да е вегетарианец в свят на хищници

| обновено на 17.02.18 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на конференцията в Мюнхен, че Вашингтон прокарва икономическите си интереси в Европа под формата на ограничаването на Москва.

Той добави, че спиралата на санкциите, чийто инициатор са Съединените щати, пречи на деловото сътрудничество между Русия и Германия. Според Лавров Европа вече осъзнава, че подобно положение не е нормално.

На същата конференция, съветник на американския президент Доналд Тръмп заяви, че доказателствата за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. "не подлежат на съмнение". Действията на ФБР означават, че има неоспорими доказателства за руска кибернамеса - така Хърбърт Макмастър, съветникът на президента Тръмп, коментира на форума в Мюнхен огласените в петък обвинения срещу 13 физически и 3 юридически лица от Русия.  
Малко преди това руският външен министър Серегй Лавров също коментира обвиненията срещу руските граждани и фирми:
Увеличават се твърденията, обвиненията, изявленията, но докато не видим фактите, всичко останало ще бъдат празни приказки, извинете за не особено дипломатичния израз. 
 Когато на Запад разсъждават за влиянието на Русия, то това в по-голямата част се представя в отрицателна светлина, добави Лавров. Според него е задействан ирационалният мит за "всемогъщата руска заплаха, чиито следи се опитват да намерят навсякъде: от Брекзит до каталунския референдум.
На конференцията германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че е склонен някои от наложените на Русия санкции да бъдат облекчени, но само при осъществяване на примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН. Според него е нереалистично да се настоява за пълно изпълнение на мирните договорености от Минск, преди да се предложи на Москва известно облекчение на санкциите.

Габриел се обяви и за по-силна роля на Европа в международните отношения:

Никой не трябва да се опитва да раздели ЕС - нито Русия, нито Китай, нито САЩ. Европейският съюз е  уверен партньор, който иска да сътрудничи със САЩ на основата на взаимно доверие и равноправие, не като последовател. Европа се нуждае от единно представяне на интересите си в света. Никога не трябва да се ограничава само до военен подход, но също така не трябва да се отказва напълно от него. Ролята на единствен вегетарианец би била много трудна в един свят на хищници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна