Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикува ФБР за пропуски, довели до 17 убити във Флорида

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп отправи критика към ФБР за пропуските, допуснати преди стрелбата срещу училище във Флорида в сряда. Той заяви, че агенцията "прекарва прекалено много време в опити да докаже руска тайна намеса в кампанията на Тръмп".

"Няма намеса. Върнете се към основите и ни накарайте да се гордеем", каза президентът. В съобщението си в туитър, Тръмп казва още: "Много е тъжно, че ФБР пропусна всички сигнали, изпратени от стрелеца във Флорида. Това е неприемливо".

По-рано ФБР призна, че не е успяло да предприеме действия по информация, свързана с нападателя Николас Круз, който се призна за виновен за стрелбата в училището в Паркланд. При атаката бяха убити 17 души.

Това е най-смъртоносната стрелба в американско училище от 2012 г. и отново предизвика дебати за по-строги ограничения за огнестрелните оръжия.

По-рано ученици, оцелели при стрелбата, протестираха във Флорида и поискаха по-строго законодателство за оръжейния контрол. Участниците в митинга разкритикуваха президента, че е получавал финансова помощ от Националната асоциация по оръжията по време на предизборната си кампания и заради това, че отменил наложените от предшественика му Барак Обама допълнителни проверки при покупка на оръжия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна