Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно дали 66-има са загинали при авиокатастрофата в Иран

| обновено на 18.02.18 в 13:22
Самолет ATR-72 на иранската компания „Асеман еърлайнс“ като катастрофиралия.

Иранската авиокомпания „Асеман еърлайнс“ оттегли съобщението от по-рано през деня, че са загинали всичките 66 души на борда на катастрофиралия сутринта неин самолет, чиито останки още се издирват в снежна буря, предаде АФП.

Пътническият самолет ATR-72, излетял от техеранското летище „Мехрабат“ в 8 часа местно време за град Ясудж (провинция Исфахан), на около 500 км южно от столицата, изчезнал от радарите 45 минути по-късно над планинския масив Загрос.

„С оглед на спецификата на региона все още нямаме достъп до мястото на катастрофата и поради това не можем точно и окончателно да потвърдим смъртта на всички намиращи се на борда“, заяви говорителят Мохамад Табатабай пред агенция ИСНА.

По-рано той каза, че „след претърсването на зоната, в която се е разбил самолетът, бяхме информирани, че всички хора на борда са загинали".

Спасителните екипи още не са установили точното място на катастрофата на двумоторен турбовитлов ATR-72. На борда на машина имало 60 пътници, сред които едно дете, и 6-има души екипаж.

Хеликоптер на ирански спасителни служби не успял да кацне в района на катастрофата заради лоши метеорологични условия. Изпратени били 12 спасителни екипи, но планинският релеф не предполагал достъп на линейки.

Заради десетилетията на международни санкции самолетите на иранския пътнически флот като цяло са остарели. Това доведе до серия от авиокатастрофи, като при последната през 2014 г. загинаха 39 души.

В разбилия се самолет е произведен през 1993 г. от компанията ATR (дъщерна на европейския авиогигант „Еърбъс“), като неин говорител заяви, че проучват детайлите около инцидента.

Иранската „Асеман еърлайнс“ има 36 самолета, като половината от тях да 105-местните „Фокер“ от серията 100. Тя разполага и три самолета „Боинг“ 727-200, които са приблизително на възрастта на Ислямската революция от 1979 г. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна