Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартен Фуркад с второ злато на олимпиадата

Мартен Фуркад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мартен Фуркад (Франция) спечели втора олимпийска титла в състезанието по биатлон от зимните олимпийски игри в Пьончан, след като спечели масовия старт на 15 км. Французинът, който триумфира и в преследването на 12,5 км, победи след фотофиниш Зимон Шемп (Германия) в изключително интересно състезание.

29-годишният Фуркад пропусна два мишени в четирите стрелби и измина трасето за 35: 47.3 минути. Световният шампион в дисциплината Шемп завърши с един пропуск и същото време. Двамата направиха по една грешка и завъртяха наказателна обиколка след последната стрелба от положение прав. Двамата се движеха един до друг по последна обиколка и всичко се реши с финален спринт, в който победител излезе Фуркад. Французинът пресече финала с няколко сантиметра пред германеца. Така Фуркад, шесткратен носител на Световната купа по биатлон, стигна до олимпийската титла в масовия старт след две поредни сребърни отличия във Ванкувър 2010 и Сочи 2014. Той стана и най-титулуваният френски спортист на зимни олимпиади в историята, след като има 4 титли и 2 сребърни отличия в кариерата си.

Бронзовото отличие спечели защитаващия титлата си от Сочи 2014 Емил Хегле Свендсен (Норвегия), който победи в спора за третото място Ерик Лесер (Германия). Свендсен финишира на 11.2 секунди зад победителя с две грешки в стрелбата, а Лесер - на 11.6 секунди също с два пропуска. Бронзовият медалист от Сочи 2014 в масовия старт Ондржей Моравец (Чехия) завърши на 11-о място с една грешка и пасив от 36.3 секунди. Състезанието премина без българско участие.

Това беше и последното индивидуално състезание в програмата на биатлона. До края на олимпийските игри предстоят щафетите мъже, жени и смесената щафета.

След състезанието Мартен Фуркад заяви: Това е невероятно. Все още очаквам да ми кажат: Победител не си ти. Завърших втори в масовия старт във Ванкувър 2010, а преди четири години в Сочи се борих за златото със Свендсен, но той ме победи с три сантиметра след фотофиниш. Мислех си за това през цялата последна обиколка, защото мислех, че това може би ще се повтори. Когато видях финалната права почувствах, че вече съм загубил. Всичко това е нереално. Чакам да се прибера в стаята си, да взема телефона и да се убедя, че всичко е истина. Сега се чувствам като в сън. Този успех се възприема по различен начин, отколкото в преследването, където спечелих титлата. Това е моето четвърто олимпийско злато - не мога да се чувствам по-щастлив. Не знам, защо помислих, че съм загубил. Имах идеална тактика. После помислих, че той е пресякъл пръв финалната линия. Когато видях линията, знаех, че съм направил всичко възможно, но се страхувах, че всичко от Сочи ще се повтори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна