Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцелели ученици от стрелбата във Флорида планират поход във Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оцелели ученици от масовата стрелба в гимназия във Флорида планират поход във Вашингтон с настояване законодателите да предприемат стъпки за по-строг контрол върху продажбата на оръжия. Нападението миналата седмица, което отне живота на 17 души, е най-смъртоносното в американско учебно заведение след това в гимназията "Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012 година.

Учениците възнамеряват да се отправят на поход на 24-ти март, като целта им е да призоват децата и техните семейства да бъдат приоритет за законодателите. Очаква се шествието да вдъхнови подобни събития и в други градове.

Вчера в Паркланд, Флорида, недалече от трагедията, се проведе митинг, на който за пореден път се настоя за мерки за по-строг контрол при продажбата на оръжия. АП цитира един от оцелелите ученици, който също планира да се включи в шествието във Вашингтон. 19-годишният Крис Грейди припомнил трагедията от гимназията "Санди Хук" от 2012 година и добавил:

Искаме да бъдем гласът на тези деца и хилядите други, които са били засегнати от подобни трагедии.

От своя страна президентът Доналд Тръмп избегна да говори за случилото се във Флорида. В туитър неговото внимание беше насочено към последната информация около разследването за руско влияние на президентските избори през 2016-а. Тръмп заяви, че ФБР са пропуснали да реагират по сигнал за Николас Круз - обвинения за стрелбата в гимназията, защото са били прекалено заети с разследването по темата с Русия. Междувременно от Белия дом посочиха, че държавният глава ще изслуша ученици и студенти от гимназията във Флорида тази седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени