Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбранителната ни индустрия участвала в подготовката на документите за Европейския отбранителен фонд

Снимка: БГНЕС
В София миналата седмица се проведе интерпарламентарна конференция по въпросите на общата политика за сигурност и отбрана, а седмицата стартира със среща на директорите по отбранителна политика на държавите - членки.

Не без критики секретарят на Сдружение "Българска отбранителна индустрия" Кирил Стойчев разказва какво е направила неговата организация, за да може бизнес и държава да имат все пак комуникация за военни проекти. Още преди страната ни да подпише ПЕСКО, отбранителната индустрия е участвала в подготовката на документите за Европейския отбранителен фонд, а темите за участието на България винаги са били инициирани от бизнеса:

Ние бяхме тези, които активираха Министерството на отбраната с нашите писма да започне процедура за оценяване на нашите проектни предложения. Нито една държавна институция не се обърна към бизнеса и към отбранителната индустрия и да каже: Така и така, необходимо е да направим такива стъпки, за да може вие да участвате с ваши проектни предложения за финансиране по линия на Европейския отбранителен фонд.

Софтуерни предложения за идентификация на информацията от дронове и комуникационна система за управление на машини от бойното поле са оценените от Министерството на отбраната два от предложените шест проекта, обяснява Кирил Стойчев, но активност от МВР по темата за сигурността няма, затова Кирил Стойчев има резерви по новата инициатива ПЕСКО:

Няма организирана кампания. Най-интересното е, че за ПЕСКО разбрах в края на миналата година. Никой не е говорил със Сдружение Българска отбранителна индустрия по отношение на ПЕСКО. Никой не е говорил, което означава, че ние нямаме информациите.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени