Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортното министерство обяви две програми за финансиране на идея и на млади хора

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министерството на младежта и спорта вече обяви възможности за финансиране на добри идеи на млади хора. Става дума за две програми, каза в предаването "Преди всички" Моника Янакиева – началник отдел Младежки програми в министерството:
 

Едната програма се нарича Национална програма за младежта. Към момента има обявен срок за кандидатстване по нея, като кандидати могат да бъдат неправителствени организации, осъществяващи своята дейност в обществена полза. Тази процедура е с бюджет 400 хиляди лева, като проектните предложения могат да бъдат насочени в няколко теми – за развитие на младежкото доброволчество, за развитие и признаване на младежката работа, младежко предприемачество и проекти, насочени към младите хора в малките населени места.

Според Янакиева процедурите за кандидатстване въобще не са сложни:

Опитахме се да разпишем указанията възможно най-достъпно, най-разбираемо. Още на етап кандидатстване самите организации могат да видят на какви критерии трябва да отговарят и към какво трябва да бъдат насочени самите проекти и вече да преценят своите възможности и капацитет.

Информацията може да бъде видяна на страницата на Министерството на младежта и спорта,  на сайта на Националната информационна система за младежта или във Фейсбук.  

За втората програма Янакиева обясни:

Другата програма е Националната програма за младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Нейният бюджет е в рамките на 2 милиона лева, като там проектни идеи могат да бъдат разписани в три направления – за осъществяването на национални кампании за здравословен начин на живот, превенция на агресията и превенция на зависимости. Тук отново могат да кандидатстват неправителствени организации, като в различните направления различен е размерът на финансирането за отделните проекти.  

Крайният срок и на двете процедури е 9-и март. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!