Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведските власти се опасяват от бързото навлизане на дигиталните разплащания

В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат надписи "Не се приемат пари в брой".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат надписи "Не се приемат пари в брой", тъй като все повече се използват дигиталните разплащания, отбелязва Блумбърг, цитиран от БТА.

Темпото, с което изчезват традиционните пари обаче притеснява властите. Подготвян преглед на законодателството на Централната банка сега обръща специално внимание на ситуацията в междинен доклад, който трябва да излезе до лятото.

Ако прекалено бързо изчезват традиционните пари, може да е трудно да се поддържа инфраструктурата, която обработва кеша, каза Матс Дилън, който ръководи изготвянето парламентарния документ.

Швеция е възприемана като страната, в която най-малко се ползват пари в брой. Голяма част от банковите клонове са спрели да работят с кеш. Много магазини, музеи и ресторанти сега приемат само плащане с карта или чрез мобилно приложение. Доста хора обаче, особено възрастните, нямат достъп до дигиталното общество.
Може да се навлезе в негативна спирала, която застрашава кешовата инфраструктура, коментира Дилън.

Миналата година количеството на парите в брой в обращение спадна до най-ниското си равнище от 1990 и е над 40 процента под пика си от 2007-а година. Спадовете през 2016-а и 2017-а година са най-големите досега.

Годишно проучване на анализаторската компания "Инсайт интелиджънс" (Insight Intelligence), публикувано миналия месец, установи, че само 25% от шведите са плащали в кеш поне един път на седмица миналата година спрямо 63% само преди четири години. Цели 36% не са използвали кеш изобщо или са плащали в брой един-два пъти в годината.
В тази връзка Централната банка обмисля идеята дали има необходимост от официална форма на дигитална валута - е-крона. Окончателното решение не се очаква преди края на следващата година, но идеята е е-кроната да допълва парите в брой, а не да ги замени изцяло.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!