Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Кипър отбелязаха 145-годишнината от гибелта на Васил Левски

Снимка: Христиана Славкова

С възпоменателна церемония в Никозия сънародниците ни в Кипър отбелязаха днес 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Венци и цветя в знак на почит и признателност положиха пред барелефа на Апостола на българската свобода Васил Левски пред сградата на българското посолство в кипърската столица представители на българската общност, на дипломатическата ни мисия, деца от българските училища на острова.

Със слово за делото и безсмъртието на Левски към събралите се наши сънародници се обърна посланикът на страната ни в Кипър Христо Георгиев. Той призова българите за обединение, да следват думите на Левски да работят за Отечеството и заедно да вървят напред, където и да се намират по света.

Кратка културно-музикална програма, посветена на националния ни герой, изнесоха малките българчета от три наши училища в Кипър – „Народни будители” в Паралимни, „Никола Вапцаров” в Никозия и ”Родна стряха” в Ларнака.

Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г., след дарителска кампания с участието на българи и кипърци. От ноември миналата година в кипърската столица има и улица, носеща името на Васил Левски, която бе открита официално от президента Румен Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени