Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Борисов посочи Цеко Минев като собственик на "Юлен", за да насочи недоволството към конкретна личност

Снимка: БГНЕС

В телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов каза, че всички знаят кой е реалният собственик на фирма "Юлен"за Цеко Минев става въпрос. Минев не притежава "Юлен" – това пък заявиха от финансова институция, в която той е един от основните акционери. Бойко Борисов отклони вниманието от строителството на Пирин, коментира в предаването "12+3" финансистът Юлиан Войнов:

Тук има два основни проблема, които могат да се дискутират. Първият е – защо беше необходимо господин Борисов да заявява толкова категорично, че има официални подозрения кой е истинският собственик на "Юлен"? И основната причина за този негов ход беше да отклони вниманието от Закона за концесиите и за строителството на Пирин, тъй като на всички е ясно, че основният проблем не е в строителството на втори лифт, а изобщо се цели масово застрояване на планината. И в този случай за Борисов беше изгодно да насочи недоволството на протестиращите към конкретна личност.

Според Войнов има много неща, които насочват към Минев като собственик на фирмата:

Има изключително много факти, които ни карат да мислим в тази посока, защото този кипърски гражданин, за когото всъщност се твърди, че е номинален собственик на компанията, работи отдавна с Първа инвестиционна банка, получава множество кредити на огромни стойности, прехвърлял е многократно акции от различни фирми на собственици на банката, които след това са прехвърляли на други лица и т.н. Като се проследи във времето какво се е случвало със собствеността и с този гражданин, общо взето, връзките еднозначно водят към собственика на Първа инвестиционна банка. Сега въпросът е нещата как стоят зад кулисите, т.е. дали зад този номинален собственик няма някакви допълнителни промени на собствеността, ние не можем да знаем, но фактите, които са налице в момента, говорят за такава много сериозна връзка.

Войнов коментира кой трябва да направи съответната проверка:

Проблемът с този гражданин идва от това, ако той е само номинален собственик, доколко кредитите, които са насочени към него от банката, отговарят на законовите изисквания. Защото една от причините да има такова прикриване на истинската собственост е да се прикрият някакви интереси, които съответните неявни собственици не желаят да покажат пред обществото. Но от друга страна, тук има един такъв проблем, че към този гражданин са концентрирани изключително големи кредити, за които има съмнения, че нарушават изискванията за големите капиталови експозиции на Първа инвестиционна банка. Тя отдавна има определени финансови проблеми. Така че тук на ход е БНБ, която наистина да установи дали има някакъв сериозен проблем в това отношение. 

Интервюто на Даниела Якова с Юлиан Войнов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени