Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата вероятно ще номинира Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ

Луис де Гиндос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите в еврозоната вероятно ще се споразумеят да подкрепят испанският министър на икономиката Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ, наследявайки на този пост Витор Констанцио, чийто мандат изтичат през май. Според агенция Ройтерс това вероятно ще увеличи шансовете германец да поеме управлението на Европейската централна банка през следващата година, когато приключи мандата на Марио Драги.

Предстоящата по-късно днес дискусия на финансовите министри на 19-те държави от еврозоната е неформална, като официалното гласуване е насрочено за вторник (20-ти февруари), когато те ще трябва да избират между испанеца Луис де Гиндос и управителя на Централната банка на Ирландия Филип Лейн.

Ройтерс цитира високопоставен служител в еврозоната, участвал в подготовката на срещата, да отбелязва, че предпочитаният сценарий е този, при който няма да има официално гласуване, а новият вицепрезидент на ЕЦБ бъде избран с пълен консенсус. Ако все пак се наложи гласуване, успешният кандидат ще трябва да получи поне 14 от 19-те гласа на Еврогрупата, тъй като това ще представлява 65% от населението в рамките на еврозоната.

Икономическата комисия на Европейския парламент, която има само консултативна роля, заяви след неформално изслушване на двамата кандидати през миналата седмица, че по-добрият избор е този на Филип Лейн, но официални лица от еврозоната, до които се допита Ройтерс, смятат, че Луис де Гиндос е по-фаворизираният кандидат от Еврогрупата.

Също така се говори, че Филип Лейн е по-вероятно да поеме поста на главен икономист на ЕЦБ, след като Петер Прает го освободи през следващата година.

Ройтерс отбелязва, че изборът на южняк като Луис де Гиндос за вицепрезидент увеличава шансовете, че един северняк като управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман може да бъде избран за заместник на Марио Драги начело на ЕЦБ през 2019-а година.

Изглежда, че ще стане така, но това все пак прилича на шахматна игра и все още не знаем всички играчи. Филип Лейн би бил добре позициониран като главен икономист на ЕЦБ, но евентуалното избиране на Йенс Вайдман начело на Европейската централна банка ще зависи до голяма степен от разпределението и на другите важни постове в ЕС през 2019-а година, посочи пред агенцията неназован официален източник от еврозоната.

"Другите важни постове" включват ръководителят на Европейската комисия, председателят на Европейския съюз и шефът на Европейския парламент, като всички те ще бъдат заменени през следващата година.

Според висши представители на еврозоната, Йенс Вайдман може да заеме водещата позиция в ЕЦБ, ако например французин стане ръководител на Европейската комисия - някой като настоящия главния преговарящ на ЕС за Брекзит, Мишел Барние, или като шефа на МВФ Кристин Лагард.

Ройтерс отбелязва, че избирането на управителят на Бундесбанк за председател на ЕЦБ може да се окаже трудна задача, въпреки че Вайдман е смятан за първокласен централен банкер, тъй като той притеснява част от европейските длъжностни лица с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ, която допринесе за настоящото възобновяването на икономическия растеж в еврозоната.

Йенс Вайдман също така смути преди време някои от европейските политически среди, въвличайки се в публична размяна на реплики с бившият италиански премиер Матео Ренци, критикувайки го за мерките на властите в Рим за намаляване на огромния дълг на Италия.

След като се присъедини към губещото малцинство при взимането на най-съществените решения на Европейската централна банка за стимулиране на икономиката на еврозоната, шефът на Бундесбанк също така може да изпита сериозни проблеми в опитите да обедини Управителния съвет на ЕЦБ, който рядко прибягва до директно гласуване и по-скоро се стреми към възможно най-широк консенсус по отношение на провежданата политика, напомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна