Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години след бесилото: Апостолът

Време е да потърсим човешкия облик на Васил Левски, казва родственицата му Христина Богданова

БНР Новини
Мария Мира Христова и Христина Богданова (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев”
Снимка: Росица Михова

Правнучката на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски - Христина Богданова, е наследила синия поглед на Апостола. В този поглед се чете смирението да чувстваш как във вените ти тече кръвта на един от най-почитаните герои на България, тъгата от безпределната раздяла между столетията и близките, любовта - към човешкия образ на Васил Иванов Кунчев и духовното му наследство.

Христина Богданова знае, че е родственица на Апостола от ранно детство - от миговете в дневната и погледът от портрета на стената, от отношението на родителите й към заветите и завещанието на Васил, от вътрешната интуитивна любов, която я води и към днешната й мисия - да говори за него. За човека в Бога и за Бога в човека. Да се среща ежедневно с децата на България. Да успява да открие отговора на всеки въпрос и да знае, че е чиста пред себе си.

Христина Богданова идва в студиото директно от паметника на Васил Левски след присъствието й на детския караул на 19 февруари 2018 г. Погледът на Апостола продължава да пронизва забързаното ежедневие на българите от началото на ХХI век, когато България би трябвало да е свободна - чуйте още в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!