Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай иска от САЩ тежко наказание за кражба на пръст от теракотен воин

Теракотената армия е една от най-големите археологически находки на XX век.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските власти са поискали „тежко наказание“ за мъж, който откраднал пръст от древен теракотен воин, изложен в САЩ, предаде Би Би Си, позовавайки се на китайски държавни медии.

Над 2000-годишната статуя, оценявана на $4,5 млн., е една от 10-те, които били дадени под наем на Института „Франклин“ във Филаделфия.

Миналата седмица Майкъл Рохана (24 г.) бе обвинен в кражба и укриване на произведение на изкуството, но по-късно бе пуснат под гаранция. Той бил на парти в Института „Франклин“, когато се измъкнал и отишъл до изложбата на теракотените воини, която тогава не работела.

Рохана използвал лампа на смартфона си като светкавица и си направил селфи с един от воините. Тогава поставил ръка върху лявата ръка на статуята и изглежда счупил нещо, което прибрал в джоба си и си тръгнал, пише в съдебните документи по случая.

Музейни работници забелязали, че от статуята липсва палец на 8 януари, след което ФБР издирило Рохана, който признал, че държал палеца в чекмедже в бюрото си.

Шефът на Центъра за културното наследство в провинция Шанси - организация, дала статуите под наем, остро осъди Института „Франклин“ за проявената небрежност към статуите.

Искаме от САЩ тежко наказание за извършителя, казал директорът Ву Хайюн. Той съобщил, че центърът изпраща двама експерти в САЩ за оценка на щетите и поправка на статуята с открития палец. Може да има и иск за обезщетение.

Предоставените под наем 10 статуи са част от 8-те хиляди воини, направени за погребението на император Цин Ши Хуан, починал през 210 г. преди Христа.

Теракотената армия, която е една от най-важните археологически находки на Китай, бе открита от селяни през 1974 г. край Сиан, Източен Китай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!