Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към двуседмични върхове

В понеделник петролните фючърси продължават техния добър ценови отскок от предходната седмица, търгувайки се в близо двуседмични върхове на фона на подновен риск-апетит на световните капиталови пазари и сигнали за растящо напрежение в Близкия изток.

Възходящото движение на фондовите борси за шеста поредна сесия на търговия допринася за подновяване на инвеститорския риск-апетит и на пазарите на суровини.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март нарастват с 0,75% към 62,20 долара за барел, след като през миналата седмица те поскъпнаха с цели 4,2 на сто и след първоначален днешен ръст с 1,4% към най-високо ниво от 7-и февруари насам около 62,45 долара. Ако възходящото движение остане в сила до края на днешната търговия, това ще представлява четвърта поредна сесия на повишаване на цените на важната енергийна суровина.

В същото време фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април се повишават с 0,5% към 65,15 долара за барел, задълбочавайки техният ръст от 3,3% в рамките на предишната седмица, като по-рано през деня те дори поскъпнаха за кратко към 11-дневен връх от 65,45 долара.

Подкрепа за продължаващия подем на петролните пазари оказват и сигнали за ново засилване на напрежението в Близкия изток. През уикенда израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел може да предприеме директни действия спрямо Иран, а не само спрямо неговите съюзници в Близкия изток, след като неотдавнашните инциденти на границата със Сирия доведоха до пряка конфронтация между основните врагове в размирния регион.

Анализатори обаче предупреждават, че това възходящо движение на петролните цени може отново да бъде поставено на изпитание в скоро време с оглед на притесненията, свързани с нарастващите добиви в САЩ. Ако редовните седмични данни продължават да показват увеличаване на складовите запаси и на производството на петрол, това може да доведе до ново, макар и предпазливо понижение на цените на петролните фючърси.

Трябва също така да се има предвид, че в края на петъчната търговия компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете поредно сериозно нарастване за четвърта поредна седмица на действащите американските петролни сондажи от 791 до 798 броя, достигайки по този начин най-голяма бройка от април 2015-а година насам, след като точно година по-рано техния брой беше от едва 597.

Търговията както на стоковите, така и на останалите световни капиталови пазари е сравнително тънка и неликвидна с оглед на факта, че понеделник (19-и февруари) е официален неработен ден за борсите в САЩ (с оглед на Деня на президента), в Канада (за Деня на семейството) и в Китай (за продължаващото цяла седмица празнуване на Лунната нова година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!