Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рихард Крайчек пред БНР: Григор Димитров бе жертва на върлуващия вирус

Григор Димитров даде без бой титлата на тенис турнира в Ротердам след загуба с 2:6 и 2:6 на финала от Роджър Федерер, а директорът на турнира Рихард Крайчек оправда българина в интервю пред БНР. Минути след края на надпреварата в Ротердам Крайчек коментира случилото се през цялата седмица. 

За вас, като директор на тенис турнира А-Бе-Ен АМРО, имаше ли значение кой ще спечели титлата в юбилейното 45-о издание на надпреварата в Ротердам? 

- Не. За мен нямаше значение кой играч от двамата финалисти - Федерер или Димитров ще спечели титлата. Единственото ми притеснение и желание беше да се получи хубав финален мач, който да задоволи интереса на публиката в зала „Ахой”. Началото на двубоя между Роджър и Григор започна наистина обещаващо, но в един момент дойдоха съмненията за това, че Димитров е получил някаква контузия. Оказа се, че вечерта в деня преди финала, българинът се е разболял. След Томаш Бердих и Робин Хаасе, Григор Димитров се оказа поредната жертва на върлуващия вече два месеца вирус в Холандия. Това е причината за физическия срив и липсата на енергия у българския играч, която настъпи по средата на първия сет и която продължи до края на финалния мач. Имаше моменти, в които Григор успяваше някак да надвие болестта и да покаже на какво е способен, но за съжаление те бяха малко. Благодарих му все пак, че доигра този мач и не се отказа. Тази седмица за втори път ми се наложи да благодаря на играч по една и съща причина. Първо на Хаасе, който също изигра докрай своя 1/4-финален двубой срещу Федерер, макар че грипа го удари в гърба и засегна нерв, което много му попречи да покаже игра на сто процента. Въпреки всичко, като изключим финала, Григор имаше една много добра седмица на турнира в Ротердам. Може би най-специалният момент от тазгодишното издание на надпреварата обаче ще си остане завръщането на Роджър Федерер като номер едно в световната АТР ранглиста, което стана реалност, след като швейцарецът достигна до полуфиналната фаза на турнира. Официално това ще бъде обявено в понеделник, но това съвсем не ни попречи да отпразнуваме събитието тук още в петък.

Бихте ли коментирали по-подробно ефекта Роджър Федерер? 

- Участието на Роджър Федерер в турнира тази година прилегна идеално на юбилейното ни 45-о издание на надпреварата и го направи историческо. Дори и без Федерер, с четирима тенисисти в топ 10 и двама в топ 5 на световната АТР ранглиста вече имахме достатъчен брой топ играчи за един турнир на изключително високо ниво. С идването на Федерер обаче нещата придобиха съвсем друга светлина. В момента, в който стана ясно, че той ще стъпи на корта в сряда вечерта, продажбите на билети скочиха драстично. А това, че той стана и най-възрастния №1 в света именно тук, направи нещата още по-специални. 

Рекорден брой зрители посетиха турнира. Какъв е вашият коментар?

- Наистина посещаемостта тази година беше рекордна. Точният брой зрители, които дойдоха да наблюдават мачовете по време на надпреварата общо във всички категории беше 122 846. Хубаво е, че броят на посетителите нараства, това означава само едно и то е, че сме спечелили доверието на хората и че те ни вярват, че ще им предоставим едно добро зрелище. 

Каква оценка бихте дали вие самият на организирания от вас турнир? 

- Ако трябва да си направя самооценка и да дам оценка на тазгодишното издание на тенис турнира А–Бе-Ен АМРО, то със сигурност, бих го поставил сред най-добрите до сега. Тази година наистина преживяването беше изключително. И предишните турнири тук с участието на Федерер, когато той спечели на два пъти трофея, както и този през 2009 година, когато Надал достигна финал, бяха на нивото на турнира, който току-що приключи. 

Как се роди идеята да включите топ ди-джей в тазгодишния си проект за турнира? Моето лично мнение е, че присъствието на  Афроджак, който е ди-джей номер 8 в света за 2017 година, беше истинско попадение в десятката от ваша страна.

- Бих искал аз да бях толкова креативен, за да получа овациите за идеята, но не съм. Това, което на мен ми се искаше, беше да подобрим по някакъв начин турнира. След успешното ни сътрудничество с военния оркестър на Ротердам, който в продължение на 3 години се грижеше за приятната атмосферата на турнира, мисля че беше време да потърсим нещо ново, свежо и още по-специално, което да бъде и по вкуса на младото поколение привърженици на тениса.

Димитри Бонтхаус обяснява точно как се стигнало до идеята Афроджак да получи възможността да композира електронна музика специално за тенис турнира в Ротердам:

- През 2017 година, зала „Ахой” бе домакин на партито на ди-джей Афроджак по случай неговата 30-годишнина. Билетите за това събитие бяха буквално разграбени за минути, а самото парти беше невероятно. Тогава дойде и идеята от организаторите на ивента на самата зала „Ахой”, че Афроджак би бил страхотен партньор за тенис турнира, който се провежда на всяка година на тяхното съоръжение. Патрик Ерикс, който е „ивент мениджър”, е този, на когото дължим присъствието на Афроджак на тенис турнира в Ротердам и сътрудничеството си с него. ( Ди-джей Афроджак композира музика специално за турнира, а в деня, в който се игра финалът, той имаше 15-минутен сет в ролята на подгряваща звезда преди мача на Роджър Федерер с Григор Димитров. Това бе един много сполучлив начин, по който публиката да се настрои за предстоящото им тенис зрелище. Много атрактивен бе начин, по който Афроджак се появи на централния корт в зала „Ахой” за своето кратко шоу в неделя. С прозвучаването на първите музикални тонове, Афроджак бе спуснат с платформа над централния корт в зала „Ахой”. Афроджак и Федерер са 100-процентова гаранция за успех на едно събитие. –бел. на автора).

Защо нямаше реч на Григор Димитров по време на церемонията по награждаването?

- Нямаше, защото той предпочете така предвид, че не се чувстваше добре. И при финала на двойките по-рано стана така, тъй като и там имаше болни. Григор помоли, ако може да му се зададе само един въпрос, защото искаше възможно най-бързо да се отправи към съблекалнята след церемонията. Стана така, че докато се чудех кой въпрос да му задам, Роджър взе микрофона и думата, и така.

В зала „Ахой”, освен „кралят на световния тенис”, на финала присъства и един друг крал, този на Кралство Нидерландия – Вилем Александър, придружаван от съпругата си Максима. Вие ли поканихте кралската двойка на финала на турнира? 

- Всъщност тяхното посещение се води частно. Те пожелаха да присъстват на финала и тяхното желание бе веднага удовлетворено от нас. Имаха и кратка среща с Федерер. (За кралят се знае, че е голям почитател и на електронната музика. – бел.на автора)

Какво още може да се подобри в турнира в бъдеще?

- Не знам. Тепърва ще анализираме всичко. Това издание на турнира бе изключително. Може би само финалът на сингъл можеше да е една идея по-атрактивен. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна