Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Памукова: Боряна разбра, че ще играе финал с обръч три съчетания, преди да излезе на килима

Със 7 медала се прибраха българските гимнастички от първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в Москва

Снимка: БФХГ

Със 7 медала се прибраха българските гимнастички от първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в Москва. В надпреварата при ансамблите момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска допуснаха поредица от грешки, но извоюваха едно златно и две сребърни отличия. Титлата българките спечелиха във финала с 5 обръча, а сребърни медали – във финала с три топки и две въжета и в многобоя, където отстъпиха пред тима на домакините.

Мисля, че съчетанията ни се възприеха много добре. Смея да твърдя, че са едни от най-силните за тази година. Изключително трудни са. Въпрос на време е да отработим всички елементи, да могат да ги изпълняват безупречно, заяви старши треньорът Весела Димитрова:

В съпътстващия турнир в индивидуалната надпревара Ерика Зафирова си тръгна от Москва с бронз, а в турнира за Гран При Боряна Калейн събра пълен комплект отличия – злато във финала с топка, сребро в този с обръч и бронз в този с лента.

Доволна съм. В първия ден тя допусна грешки, които бяха нормални, тъй като сложността на съчетанията тази година е много по-голяма от миналогодишните. Тази година имаме и нов правилник с отворена оценка за трудност. Ние разбрахме, че тя ще играе финал с обръч три съчетания, преди да излезе. Финалът вече беше започнал. Нямахме особено много време. Сменихме трикото, взе обръч, направи няколко завъртания около ръката, за да усети уреда, и дойде ред да излезе. Беше много концентрирана и тя се справи прекрасно, сподели личната треньорка на Боряна Калейн – Мариана Памукова.

Доволна съм от постигнатия резултат. Все пак това беше първо състезание. Нормално е имаше грешки, но въпреки това мисля, че успяхме да покажем съчетанията. Съдии, специалисти и публика разбраха идеята им и ги харесаха, допълни самата гимнастичка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна