Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Веселинов: Надявам се да решим проблемите, без да създаваме нов ЗУТ за София

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще бъде домакин на работна среща-дискусия по проекта на доклад за второ гласуване на промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Дискусията е организирана от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Нейният председател Искрен Веселинов обясни в интервю за предаването „Преди всички“:

Първоначалната идея на вносителите беше да решат някои основни проблеми, най-вече свързани с високото застрояване, с озеленените площи, с решаване на комуникационните проблеми на жилищните сгради и някои други неща, но покрай тях доста избуяха желанията за решаване на различни проблеми. Аз се надявам добрите неща да се отсеят и без да създаваме нов ЗУТ специално за София и да успеем да решим проблемите. Смятаме, че всички срокове трябва да се понижат, да станат адекватни на очакванията на хората.

Веселинов посочи, че предложенията на „Обединени патриоти“ са свързани с облекчаване на административната тежест: Да се премахне това ходене по дружествата, които предлагат комунални услуги, което коства понякога на инвестиционния процес месеци наред, а в същото време енергодружествата слагат едни много сериозни такси, които често са неоправдани. Предлагаме да се опрости процесът, всичко да става на едно гише в Общината, задължаваме комуналните дружества да предоставят служебно информацията на Общината и още с влизането за проектиране да се нанасят възможните параметри за захранване на имота. Това ще съкрати сроковете за проектиране в инвестиционния процес.

Между първо и второ четене на закона има много предложения в различни посоки, каза Веселинов. За Столична община той посочи като проблем липсата на процедури, които когато се изменя общият устройствен план са налице, като обществени обсъждания, възможност на местни общности да си кажат мнението.

Моята амбиция е да компенсирам тази липса с общественото обсъждане преди първо четене.

Не бива да се създава и хаос в рамките на промяната на един закон, без да е променена графичната част на Общия устройствен план.

Веселинов каза още, че ще се дебатират предложенията със специалисти и неправителствени организации. Той не би подкрепил обаче предложението на БСП – да не се допуска жилищно строителство там, където се строят небостъргачи. Според него поне 2 седмици ще са необходими, за да се огледат предложенията и да се оформи крайният вариант.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени