Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Марков: Консолидирана политическа подкрепа за единия кандидат за СГС няма да е изненада

Снимка: Ани Петрова, БНР

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира председател на Софийския градски съд (СГС). Кандидатите са двама - бившият председател на съда Светлин Михайлов и редовият съдия Евгени Георгиев. За да има избор, единният от двамата кандидати трябва да получи подкрепата на минимум осем от съдебните кадровици. В предаването „Преди всички“ Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията коментира:

Намирам предстоящия избор за изключително важен, ако въобще той произведе резултат, защото е на кантар. Той е важен от една страна за самата работа на съда и за всички тези ключови дела, които той гледа, от друга страна ще бъде до известна степен символичен с оглед на позиционирането на сегашния състав на съдийската колегия на ВСС в публичното пространство и съпоставка с предишния състав, който имаше много проблеми. 

Марков подчерта, че при единия кандидат – Светлин Михайлов, има много спорни въпроси от икономически и финансов интерес. До този момент той не е успял адекватно да отговори и даде разумни аргументи в подкрепа на становището, че всичко е наред, добави Марков: 

При него има действително множество сделки с недвижими имоти, декларирани суми на съществена стойност за позицията, която е заемал по това време. Съмненията около тях той така и не успя да разсее. /…/ Очаквам да се зададат и някои въпроси относно кадровата политика на г-н Михайлов в предходния му период на председател на съда. Остават също някои изключително спорни назначения от чисто кадровата му политика като председател. Много е важно да разсее съмненията, че тези практики ще се върнат.

По отношение на другия кандидат - Евгени Георгиев, Марков не смята за проблем това, с което е атакуван, а именно ангажираността му към темата медиация и проектни пари:

Напротив, през последните години ситуацията е такава, че благодарение на сериозната финансова помощ, която идва от различни донори, включително от ЕС, изключително много качествени съдии са имали възможността да се включат в такива проекти. Не виждам това като проблем. Смятам, че подобна активност допринася за повишаване капацитета на самите съдии.

При нов председател кондицията на съда при всички случаи ще бъде до известна степен по-добра от това, което беше преди години, смята Марков и добави:

На поне част от лошите практики е сложен край. Но именно това, че не се доведоха до край проверките, разследванията, именно това хвърля сянка на съмнение върху кандидатурата на г-н Михайлов. Ако там държавните органи си бяха свършили работата и бяха изкарали наяве всички факти, за да се види имал ли е г-н Михайлов в качеството си на председател определена роля, дали това е ставало без неговото знание, дали той го е толерирал, дали е имал участие в подобни практики – ако това беше направено докрай, днес може би нямаше да водим този разговор.

Това, което ми се иска да видя при избора, е дали ще има ясно противопоставяне между съдебната и политическата квота. Това, от което се притеснявам, е един паритет, при който ясно се вижда, че цялата политическа квота застава зад единия кандидат, докато представителите на съдебната власт подкрепят другия, коментира Марков. Според него това би показало недостатъците в сегашната структура на ВСС, защото на практика политическата квота е в състояние да блокира изцяло това, което съдиите намират за най-добро решение за управление.

Няма да съм изненадан, ако има консолидирана политическа подкрепа в полза на единия кандидат за председател на СГС, каза Марков. Той не очаква съдържателни дебати и противопоставяне на идеи в прокурорската колегия.

Цялото интервю с Димитър Марков чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!