Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корсиканската група "A Filetta" и "Ева квартет" с концерт в зала "България"

A Filetta в студиото: снимка Ирина Недева

Корсиканската група „A Filetta“ ще изнесе тази вечер концерт в зала "България", заедно с българския „Ева квартет“. В предаването „Хоризонт до обед“ Фабиен Флори, директор на Френския институт, разказа:

Това е събитие, което обединява много културни измерения и което включва корсиканската култура. Искахме да поканим хореографи, артисти и освен това имаше едно трето измерение, то ще се случи през март. За тази вечер имаме амбицията да смесим корсиканската, българската полифония с уличното изкуство, стрийт арта. За българите, които ще се разхождат близо до зала „България“ тази вечер, те ще имат възможността да се запознаят с една гигантска фреска, един гигантски стенопис, който е детайл от една картина от Софийска градска галерия. Тя е нещо като отзвук от концерта, който ще бъде даден тази вечер от „A Filetta“ с българския „Ева квартет“. Идеята е да смесим корсиканските и българските полифонични традиции.  

Жан Клод Акуавива, основател на група „A Filetta“, посочи, че групата пее на корсикански и на латински език.

Вокалната българска традиция е впечатляваща, когато става въпрос за женски групи. Това е изключителна, блестяща, пламенна полифония. В Корсика нашата полифония е малко по-мрачна. Традиционно погледнато, тя е единствено женска. Влюбихме се в българската музика отдавна. Много често сме канили български гласове при нас. Винаги сме имали желание да развиваме репертоар с тези български ансамбли. Ние сме го правили вече.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени